Jobb ställs åter mot naturvärden

Fjärilar och lavar eller stenbrytning? Opåverkat vatten eller sysselsättning? I höst väntas miljödomstolen i Nacka avgöra om Svenska mineral AB ska få bryta kalksten i 15 år till vid Stucks i Bunge.

Stucks. Längs vägen mellan Fårösund och Ar ligger stenbrottet som Svenska mineral köpt för att utvinna kalksten till stål- och sockerindustrin.                                   Tillståndet löper snart ut och man vill öppna ett nytt brott. Foto: Robert Gahnfelt

Stucks. Längs vägen mellan Fårösund och Ar ligger stenbrottet som Svenska mineral köpt för att utvinna kalksten till stål- och sockerindustrin. Tillståndet löper snart ut och man vill öppna ett nytt brott. Foto: Robert Gahnfelt

Foto: Robert Gahnfelt

Bunge2010-06-14 06:00
Bilden känns igen från den segslitna, ännu inte avgjorda kampen om Ojnareskogen, alltså Nordkalks brytning vid Ducker. Ett hundskall från det tänkta Duckerbrottet ligger SMA:s mark med högkvalitativ kalksten som skulle räcka i minst 15 år räknat med två ton brytning om året. SMA har ansökt om tillstånd, remissomgången pågår som bäst och platschefen vid Stucks, Lou Jägerup, hoppas att miljödomstolen fattar det beslut om tillstånd i höst som avgör om SMA ska fortsätta i Bunge eller inte.
- Vi kan bryta ett par, tre år till med det tillstånd vi har, sedan måste vi gå vidare. Annars är det slut här. Det vore förstås tråkigt för bolaget med alla investeringar som gjorts vid brottet och utlastningen vid Strå. Men det vore minst lika illa för de 30 personer som har sin arbetsplats här.
Precis som i fallet Ducker/Ojnareskogen ställs arbetstillfällen och värdefulla råvaror till industrin mot intressen som vill bevara naturvärden och värna vattnet som i årtusenden bidragit till att skapa speciella förutsättningar för flora och fauna.
Värdena är så pass höga att Bäste träsk, som gränsar till ett utvidgat Stucksbrott, är aktuellt som nationalpark.
Lou Jägerup påminner om att Bäste träsk kunde bli naturreservat tack vare att SMA överlät hela det drygt 1 000 hektar stora området till statens naturvårdsverk som kompensation för bolagets framtida brytning på den mark där man i dag söker tillstånd.
Dagens brott är drygt 33 hektar, det nya skulle bli på 63 hektar och ett djup på som mest 30 meter från brottkanten.
Kommunen, länsstyrelsen, naturvårdsverket och ett antal privatpersoner godkänner inte ansökan.
SMA ser ingen risk för stor påverkan på miljön. Man menar att frågorna om vattnets kvalitet och flöden kan lösas.
Lou Jägerup är inte glad åt det bemötande han menar att man får från olika myndigheter.
- Det tycks inte spela någon roll hur mycket fakta vi redovisar och hur mycket vi anstränger oss för att få fram ett korrekt underlag.

Väckarklocka
De rättsliga turerna kring Nordkalk blev en väckarklocka för Svenska mineral och man beställde en kompletterande utredning om geo-hydrologin för att inte riskera ett bakslag på ansökan.
Naturvårdsverket vill stoppa brytningen om inte SMA presenterar en alternativ plats och en annan utformning av brottets sydvästra del, mot Bäste träsk. Länsstyrelsen har begärt kompletterande upplysningar på 18 punkter, kommunen på åtta punkter.

Blåvinge
Risk för påverkan på hydrologin både under brytningen och vid återföringen av vatten från täkten till Bäste träsk, anser verket.
Länsstyrelsen menar att ansökan ska anses gränsande till ett Natura 2000-område vilket kräver mer miljöhänsyn.
Länsstyrelsen är också orolig för hur den svartfläckiga blåvingen ska klara sig och påpekar att arten falsk guldskivlav kommer att utrotas här. SMA har tagit reda på att laven också finns på andra platser i närheten, platser som däremot inte finns listade hos Artdatabanken.
En fråga som SMA lagt stor vikt vid att belysa är hur kvävet påverkar eller inte påverkar Bäste träsk. Sprängmedlet innehåller kväve som med vattnet från brottet, ska pumpas till träsket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om