Länsstyrelsen levererade i går två yttranden som gäller kalkbrytning på norra Gotland.
Nordkalk har ju redan fått tillstånd till brytningen vid Ducker i Bunge, nu ska villkoren spikas.
Nyligen avslutade miljödomstolen förhandlingarna om Svenska mineral, SMA:s, ansökan om utvidgad täkt vid Stucks avhandlades.
Där har länsstyrelsen redan sagt OK, nu gäller det villkoren också vid det brottet.
Ska kompensera staten
Om Nordkalks bergtäkt vid Ducker anser alltså länsstyrelsen att bolaget ska kompensera staten för den mark som nu kommer att försvinna. Detta ska ske genom att Nordkalk skänker ett lika stort område som brottet, som ska göras till naturreservat på Nordkalks bekostnad.
Bolaget har redan pekat ut ett skogsområde i Hangvar som kompensation, men det har inte alls de naturvärden länsstyrelsen efterlyser.
Myndigheten menar att så höga naturvärden kommer att gå till spillo att kompensationsmarken både ska motsvara täkten i storlek samt rymma likvärdiga naturvärden.
Natura 2000-områden
Man anser vidare att det bör ligga i anslutning till befintliga Natura 2000-områden på norra Gotland. Med likvärdignatur menar man gammal hällmarkstallskog och våtmarker, fuktängar, rikkärr och kalkkärr med ag.
SMA har för övrigt redan överlämnat ett stort område vid Bäste träsk som kompensation.
Länsstyrelsen påpekar att det krävs ett kontrollprogram för att man säkert ska veta att inga av de känsliga arterna i området påverkas av brytningen.
Den kontrollen måste ske i samverkan mellan Nordkalk, Svenska mineral och Region Gotland. Regionen berörs eftersom Bäste träsk är vattentäkt.
I övrigt vill länsstyrelsen ha kompletteringar på en rad punkter och det gäller främst transporterna av tungt material. Förutsättningarna för en serviceväg menar man har förändrats så pass att kompletteringar krävs.
Myndigheten menar också att villkoren ska slås fast vid en huvudförhandling samt att en opartisk kontrollant varje år ska granska verksamheten.
Sänkta vattennivåer
När det gäller SMA, har myndigheten redan tillstyrkt brytning vid Stucks. I yttrandet till miljödomstolen framförs dock farhågor för sänkta vattennivåer i Bäste träsk, något som man menar, inte belysts tillräckligt i ansökan.
Sänkta vattennivåer
Länsstyrelsen tycker att det är på sin plats att man reder ut vad som skulle ske med Bäste träsk om nivåerna skulle sjunka under ett antal år i följd och man reser det kravet också mot bakgrund av att klimatförändringen kan komma att påverka träsket.
Det sammanlagda bullret vid bergtäkten menar man ska begränsas ytterligare vid de närmast liggande bostäderna.
Också för Stucksbrottet kräver man att SMA, i samråd med Nordkalk och Region Gotland, ska visa hur man tänker arbeta för att utpekade, skyddade arter inte påverkas av brytningen eller förändringar i vattenföringen. Gemensamt för båda kalkbrotten är också, menar myndigheten, att de inte får påverka Natura 2000-områdena.