Laddar för strid mot Nordkalk

Mark- och miljödomstolen gjorde rätt som sa nej till Nordkalks ansökan om brytning vid Ducker. Det anser Svenska botaniska föreningen, som nu laddar upp för fortsatt strid.

Bunge2012-01-24 04:00

För två månader sedan kom mark- och miljödomstolen fram till att den inte kunde fastställa tillstånd och villkor för brytningen av kalk vid Ducker i Bunge. Underlaget var för otillräckligt.

Nordkalk har överklagat och fått prövningstillstånd. Enligt planerna håller mark- och miljööverdomstolen förhandling 22-24 maj. Inför den har Svenska botaniska föreningen lämnat in sitt yttrande.

Föreningen applåderar mark- och miljödomstolens beslut i november. Att fastställa villkor för täkten och samtidigt besluta om villkor som innebär att intilliggande Natura 2000-områden inte kommer till skada var en i "praktiken naturvetenskapligt omöjlig uppgift". Och domstolen kom enligt föreningen fram till det enda rätta - det går inte heller att lösa på juridisk väg.

Enligt Svenska botaniska föreningen kommer kalkbrytningen att påverka markfuktigheten, men Nordkalk har inte klarlagt de ekologiska sambanden mellan vegetation och hydrologi. Att känna till samspelet mellan vattnet och växterna är en förutsättning för att kunna fastställa ett kontrollprogram.

- Kontrollprogrammet är därmed i praktiken oanvändbart, anser föreningen.


Ny plats för utsläpp
Botanikerna påpekar även att Nordkalk ändrat planerna för var vattnet från kalkbrottet ska släppas ut. I stället för till Bästeträsk vill bolaget släppa ut vattnet i Ojnaremyr, något som föreningen och även andra remissinstanser protesterat mot eftersom förändringen inte är tillräckligt utredd. Det förslaget fanns inte med när mark- och miljööverdomstolen behandlade ärendet 2009.

Den 10 februari går tiden ut för att lämna yttranden inför förhandlingen i mark- och miljööverdomstolen.

Domstolsprövningarna om kalkbrytningen vid Ducker har varit många:

2006 - Nordkalk får av miljödomstolen tillstånd för att öppna två provbrott vid Ducker 1:64 i Bunge.

2008 - Miljödomstolen säger nej på begäran om kalkbrytning.

2009 - Miljööverdomstolen upphäver domen från 2008 och beslutar att miljödomstolen (numera mark- och miljödomstolen) ska meddela tillstånd och fastställa villkor.

2010 - högsta domstolen nekar prövningstillstånd. Domen från 2009 vinner laga kraft.

28 oktober 2011 - mark och miljödomstolen säger nej till Nordkalks begäran om att få påbörja arbeten innan tillstånd och villkor fastställts.

30 november 2011 - mark- och miljödomstolen kan inte fastställa villkor och ger därmed inget tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om