Mellanskog skakat i striden

Skogsbönderna på norra Gotland kunde bara se på medan maskinerna från den egna organisationen i går började avverkningen.
- Vi är många medlemmar som går ur Mellanskog nu, säger Nisse Karlström, lantbrukare i Bunge.

Lämnar. Nisse Karlström och Maria Karlsson menar att de inte kan vara kvar i en förening som inte lever upp till sin egen miljöpolicy. Nu lämnar de Mellanskog.FOTO: ROLF JÖNSSON

Lämnar. Nisse Karlström och Maria Karlsson menar att de inte kan vara kvar i en förening som inte lever upp till sin egen miljöpolicy. Nu lämnar de Mellanskog.FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Bunge2012-08-29 04:00

När skogsarbetare med motorsågar med hjälp av polisinsats började avverka var det också starten på en intern konflikt inom Mellanskog. På Gotland har den ekonomiska föreningen 900 medlemmar, varav Nordkalk är en. Arga skogsbönder som varit medlemmar lämnar nu föreningen.

- Mellanskog medverkar till en av Sveriges största miljöskandaler. Jag har egen såg, och det finns andra som gör flis till värmeverket. Jag lämnar Mellanskog, säger Nisse Karlström, Bunge.

Maria Karlsson på Bräntings gård går samma väg.

- Jag kan inte vara med i en förening som inte lever upp till sin egen miljöpolicy, säger hon.


Krismöte
I måndags kväll hölls ett krismöte i Fårösund med lokala skogsägare, LRF:s ordförande Anna Thörnfeldt, LRF-styrelserna från Rute, Bunge, Fleringe och Lärbro samt företrädare både från ön och centralt för Mellanskog.

- Jag var med på mötet. Det här är en process där det bara finns förlorare, den är inte bra för skogsägarrörelsen. Människorna i Bunge och Fårösund far illa, säger Lars Olsson från Ardre, styrelseordförande för Mellanskogs förtroendemannaorganisation på Gotland.

Enligt Lars Olsson har avverkningsbeslutet tagits av den operativa ledningen.

- Det är en olustig situation vi hamnat i. Som skogsägare är det inte roligt att synas i de här sammanhangen, säger han.


Mejlbombas
Mötet i Fårösund följdes direkt av Mellanskogs vd som sitter i Uppsala.

- Hade vi fått bestämma hade vi väntat med avverkningen tills det lugnat ner sig, säger en pressad vd Sture Karlsson.

Det som nu sker i Ojnareskogen är, enligt Mellanskogs vd, inte bra för varumärket.

- Bilder med barn vid skördarna är osmakligt, säger Sture Karlsson.

Han berättar att skogsbolaget sedan en tid är utsatt för mejlbombning. Om det också förekommit direkta hot vill inte Sture Karlsson gå in på.

- Inte är det trevligt, säger han om det blåsväder företaget befinner sig i.


Fast beslut
Avverkningen av de 170 hektaren i Ojnareskogen har varit uppe på vd-nivå. När polisen lovade att garantera säkerheten fattades beslutet att återuppta arbetet. Detta utförs av anställda till en underentreprenör till Mellanskog. Vilket vill Mellanskog på Gotland av hänsyn till arbetarna inte uppge. Att gotländska skogsägare nu väljer att lämna Mellanskog beklagar Sture Karlsson.

- De här medlemmarna har inte hört av sig under hela den här processen förrän nu. Jag tycker det är sorgligt att vi inte haft en dialog innan beslutet togs. Nu står vi mot väggen, tyvärr har vi hunnit lova avtal och avverkning. Jag står för mina löften, säger Sture Karlsson.


Olustigt
Löftet att fullfölja avverkningen av Ojnareskogen menar han gäller tills vidare.

Enligt Sture Karlsson finns det flera sidor av vad som skett i skogen. Han hävdar att människor hoppat upp på stora skogsmaskiner och utsatt sig själva för livsfara och skogsarbetarna för enorm psykisk press.

- Får vi inte garantier att vi kan jobba ifred lämnar vi maskinerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!