I dag inleder mark- och miljööverdomstolen förhandlingen om Nordkalks ansökan om att få öppna ett kalkbrott vid Ducker i Bunge. 2014 fick bolaget ett tillstånd som överklagats. När ansökan nu tas upp i överinstansen är förutsättningarna förändrade. Efter att regeringen beslutat att utvidga Natura 2000-området Bästeträsk bedömer Nordkalk att sannolikheten för att få ett nytt täkttillstånd minskat märkbart. Bolaget har därför skrivit ned värdet på de gotländska tillgångarna med 200 miljoner kronor, vilket motsvarar de investeringar som hittills gjorts i Bungeprojektet.
– Mark- och miljööverdomstolen måste bortse från Natura 2000-beslutet och utgå från de förutsättningar som gällde 2014. Regeringsbeslutet är en otillåten inblandning i rättsprocessen, anser Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.
Ett viktigt argument i förhandlingen blir stålindustrins behov av kalksten av hög kvalitet. Nordkalk är på väg att utöka brytningen i Finland och Estland, men hävdar ändå att sten av den kvalitet som krävs bara finns på Gotland.
– Det finns ingen som helst anledning att koppla ihop stålindustrins behov med kalkbrytning i Bunge. Stålindustrin har inte alls de behov som Nordkalk påstår. Det är bara vid produktion av specialstål som kvalitetskraven är så höga, och specialstål är en försvinnande liten den av den totala produktionen, säger advokat Johan Öberg.
Johan Öberg är ombud för markägare under förhandlingen, och han har bland andra kallat in professorn i nationalekonomi vid KTH, Hans Lööf, för att vederlägga att kalken i Bunge är nödvändig för stålindustrin.
Den mer än tio år långa processen med ett kalkbrott i Bunge har tvingat Nordkalk att vidta andra åtgärder. Nyligen lämnades en ansökan till mark- och miljödomstolen om utökad brytning i Klinthagen, och förberedelserna med en ansökan om att få bryta sten i Buttle fortsätter.
– Undersökningar har visat att det finns kalksten av bra kvalitet, men vi måste ännu utreda miljökonsekvenserna och lösa logistiken. Tidigast om ett år kan det vara aktuellt att lämna in en ansökan, säger Eva Feldt.
Under förra året ökade Nordkalk både omsättningen och vinsten. Bolaget bröt 12,7 miljoner ton sten, omsatte 3,1 miljarder kronor och redovisar en vinst på 555 miljoner kronor. Den största expansionen under förra året skedde i Polen. I år förväntas verksamheten i Turkiet växa mest.
Trots att inga nya täkttillstånd på Gotland beviljats ökade Nordkalks totala kalkstensreserver med 75 miljoner ton förra året. Det är mer än vad 25 års brytning vid Ducker i Bunge förväntas ge.