I juni 2014 fick både Nordkalk och SMA Mineral tillstånd att bryta kalksten vid Ducker respektive Stucks i Bunge. Domarna överklagades dock till mark- och miljööverdomstolen, som återupptagit handläggningen efter mer än två års paus.
Naturvårdsverket anser att Nordkalk måste börja om från början i första instans. Markägare har föreslagit att bolaget återkallar sin ansökan, eftersom att de anser att regeringens Natura 2000-beslut gör det omöjligt att få tillstånd för kalkbrytning.
Nordkalk vill absolut inte början om från början. Att för fjärde gången ta om en process som tagit elva år skulle ”manifestera ett haveri för miljöprövningssystemet som visar att rättsordningen inte förmår hantera kontroversiella miljömål där såväl statliga miljömyndigheter som miljörörelsen är negativa till en verksamhet, vilket till slut resulterar i ett politiskt ingripande i domstolsprocessen” skriver bolaget i sitt yttrande till domstolen.
Nordkalk hävdar att regeringens Natura 2000-beslut togs för att gynna staten (Naturvårdsverket och länsstyrelsen) i den pågående prövningen. Det strider mot regeringsformens paragraf om rätten till en rättvis rättegång, menar bolaget.
För att få en rättvis rättegång vill Nordkalk att mark- och miljööverdomstolen bortser från regeringsbeslutet. Bolaget vill att prövningen sker med samma förutsättningar som gällde i mark- och miljödomstolen, som ledde fram till att Nordkalk beviljades tillstånd i juni 2014.
Om mark- och miljööverdomstolen ändå anser att de nya förutsättningar som regeringsbeslutet innebär måste vägas in, vill Nordkalk att domstolen inhämtar ett förstahandsavgörande från EU-domstolen. Nordkalk anser att domstolen innan den går vidare måste höra vad EU-domstolen anser om processen. Bolaget anser att den strider mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna.
Efter regeringens beslut i augusti 2015 om nya Natura 2000-områden har endast en dom om de aktuella områdena på norra Gotland meddelats. Efter att två gånger tidigare fått tillstånd för ett mindre brytområde vid Stucks fick SMA Mineral i september förra året nej av mark- och miljööverdomstolen.
Mark- och miljööverdomstolen har även frågat SMA hur bolaget ställer sig till den fortsatta handläggningen av det större brytområdet som bolaget sökt tillstånd för.
SMA Mineral har överklagat domen från september 2016 till HD (Högsta domstolen). I väntan på besked från HD vill SMA ha fortsatt paus av handläggningen i mark- och miljööverdomstolen.