Nordkalk har hamnat i ett mycket märkligt läge. Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea hovrätt sa i oktober 2009 ja till brytning.
Men för att kunna starta krävs fastställda villkor för verksamheten. De skulle mark- och miljödomstolen (MD) vid Nacka domstol meddela i går.
Men beskedet blev att domstolen inte kan fastställa några villkor.
- Jag har aldrig tidigare varit med om något liknande fall, säger rättens ordförande rådman Lars Kock Jalvemyr.
Mikael Lindberg, platschef vid Nordkalk i Storugns, är mycket överraskad över gårdagens besked.
- Miljödomstolen var ålagd att meddela villkor och det har den inte gjort. Man har inte följt riktlinjerna, säger han.
Olika uppfattningar
På flera punkter har MD en annan uppfattning än MÖD. En gäller riskbedömningen. MÖD ansåg att brytningen först efter tio år når de känsligaste områdena och att det fanns tid att lära och kartlägga risker.
MD säger att man redan vid tillståndsprövningen måste veta vilken påverkan brytningen får på djur och växter. MD påpekar även att MÖD:s beslut nu i oktober att dra in verkställighetsförordnandet för SMA:s brott vid Stucks visar på en mer restriktiv hållning än den som finns i domen om Ducker.
MD har även känt sig osäker om hur MÖD:s dom om Ducker ska tolkas. I den nämns bara i allmänna ordalag om de villkor som bör gälla.
Bristfälligt underlag
Lars Kock Jalvemyr tycker att beslutsunderlaget varit bristfälligt.
- Remissinstanserna tryckte hårt på att Nordkalks kontrollprogram är ofullständigt. Och vi ansåg att det inte gav tillräckligt underlag, säger han.
Domstolen är enhällig i sitt beslut. Nordkalk är under tidspress. Gårdagens dom är mycket olycklig för bolaget, som begärt ett verkställighetsförordnande så att man kunde påbörja förberedelserna innan domen vunnit laga kraft.
Nordkalk har redan träffat avtal om inköp av transportband och krossar till Bungetäkten. Utrustningen ska enligt planerna levereras och installeras i vår.
Nordkalk har fram till den 21 december på sig att överklaga. Enligt Mikael Lindberg är det självklart att bolaget kommer att gå vidare. För att målet ska tas upp i MÖD krävs prövningstillstånd, men det tror Lars Kock Jalvemyr att bolaget får:
- Jo. Det fick Svenska Mineral tidigare.
Vid Ducker skulle Nordkalk få bryta 2,5 miljoner ton sten i 25 år. I väntan på en ny prövning håller stenen i det nuvarande brottet i Klinthagen på att ta slut.
- Vi har sten som räcker till sommaren 2013. Det kommer att bli mycket tajt om vi ska hinna starta ett nytt brott, säger Mikael Lindberg.
Gårdagens dom innebär även att Nordkalk måste ersätta sina motparter för rättegångskostnader.
Nordkalk har cirka 75 anställda och ytterligare ett 30-tal berörs av gårdagens besked.
- Inga jobb är i fara i nuläget, säger Mikael Lindberg.