Ny prövning krävs för Stucksbrottet

Svenska Mineral (SMA) får bara bryta en tiondel av den kalksten bolaget begärt tillstånd för vid Stucks.- Fortsätter vi på halvfart räcker det 3-4 år, säger platschefen Thomas Mårtensson.

Bunge2012-05-16 04:00

För ett år sedan jublade personalen. SMA hade fått tillstånd att bryta 30 miljoner ton kalksten vid Stucks och verksamheten var tryggad 20-talet år framåt.

Domen överklagades dock och när mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i går lämnade sin dom var glädjen inte lika stor vid SMA. Bolaget får bryta två miljoner ton kalksten per år inom ett begränsat område, men totalt inte mer än tre miljoner ton. Brytningen får ske inom det område som mark- och miljööverdomstolen gav klartecken för i början av april.


Räcker några år
Vid Stucks har SMA som mest brutit 1,4 miljoner ton kalksten under ett år. För närvarande går verksamheten på halvfart och takten är 700 000 ton kalk per år.

- Hushåller vi rätt så räcker stenen 3-4 år, säger Thomas Mårtensson.

Mark- och miljööverdomstolen godkände alltså bara en bråkdel av ansökan, och bara för den del där vattnet från brottet leds till Hau träsk och vidare till havet. För resterande del, där vattnet ska ledas till Bästeträsk, är osäkerheten kring vattenfrågorna för stor.

"När den planerade täkten bryts ut mot Bästeträskområdet är det enligt Mark- och miljööverdomstolens bedömning sannolikt att Natura-2000 området med avseende på vattenkvaliteten och vattenkvantiteten i såväl sjön Bästeträsk som omkringliggande våtmarker kommer att påverkas på ett betydande sätt", står det i domen.

SMA lämnade sent in ett nytt förslag om hur vattnet ska ledas till Bästeträsk. "Det kan emellertid inte uteslutas att förslaget med erforderliga kompletteringar kan godtas vid en förnyad prövning", skriver mark- och miljööverdomstolen.


Bästeträsk
Men domstolen anser att den frågan måste prövas i första instans och återförvisar ansökan till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt för ny prövning.

Med tanke på vad domstolen sagt om påverkan på Natura 2000-området måste kommande prövning även ta hänsyn till annan verksamhet, exempelvis Nordkalks planerade brott vid Ducker och regionens tillstånd att använda Bästeträsk som vattentäkt.

Olov Söderdahl i föreningen Bevara Ojnareskogen är nöjd med en ny prövning:

- Det var precis vad vi önskade. Vattenfrågorna behöver behandlas utförligare en gång till.

Går det att utöka brottet vid Stucks?

- Jag tror inte det. Möjligen skulle det gå om Nordkalk inte får starta brytningen vid Ducker. Men två stora brott finns det inte utrymme för, säger Olov Söderdahl.

Mark- och miljööverdomstolen är enig i sitt beslut. Domen kan överklagas till Högsta domstolen. Det ska vara gjort senast den 12 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om