Politiker överklagar beslut om Ducker

En stark oro för grundvattnet får nu även miljö- och hälsoskyddsnämnden att överklaga Nordkalks tillstånd för kalkbrytning vid Ducker i Bunge. Dessutom vill de att tydligare villkor ställs på företaget.- Grundvattnet är den absolut viktigaste frågan, säger nämndens ordförande Harriet Lihnell (MP).

Bunge. Ett av Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Arkivfoto: rolf jönsson

Bunge. Ett av Nordkalks provbrott vid Ducker i Bunge. Arkivfoto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Bunge2012-08-02 04:00

Under onsdagen skickade miljö- och hälsoskyddsnämnden in en skrivelse till Högsta domstolen där majoriteten av ledamöterna överklagar miljööverdomstolens dom som tillåter kalkbrytning.

Harriet Lihnell menar att domen som kom för snart en månad sedan lämnar mycket att önska. Enligt nämndens överklagande tar domen inte upp viktiga villkor, bland annat för att säkerställa grundvattnet och inte heller hur efterbehandlingen ska ske.

- Det känns väldigt osäkert hur det här ska gå i och med att miljööverdomstolen lämnat så stora delar som inte är kartlagda, säger Harriet Lihnell.


Viktig fråga
Mindre frågor behöver inte tas upp utan får lov att delegeras enligt miljöbalken.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden anser inte att en säkrad grundvattenförsörjning är en sådan fråga.

- Det här är knappast en fråga av mindre betydelse, tycker Harriet Lihnell.

- Vi vill att villkoren ska vara fastlagda i tillståndet, säger hon.


Tidsfrist
Dessutom har miljö- och hälsoskyddsnämnden önskat mer tid, vilket de meddelat högsta domstolen. För att utveckla sin överklagan vill de ha ett nämndmöte och ber därför om en tidsfrist till slutet på augusti.

-Det är mitt i sommaren. Inga tjänstemän jobbar och det är inte så lätt att få till ett möte mitt i semestertider. Vi vill ta upp frågan på ett sammanträde i vanlig demokratisk ordning, motiverar Harriet Lihnell.


Tillräckliga villkor
Från Nordkalks sida anser man att de villkor som finns är tillräckliga. Där miljööverdomstolen inte ställt villkor har istället länsstyrelsen ställt krav.

- Vi har ett strängt villkor när det gäller vattnet, säger Håkan Pihl, projektledare Nordkalk, och fortsätter:

- De olika parterna har framfört sina argument i flera år under de olika förhandlingarna, kommenterar han politikernas överklagande.


Ingen oro
Håkan Pihl är inte orolig över att behöva gå in i ytterligare en förhandling om kalkbrottet.

- Redan 2009 valde högsta domstolen att inte ta upp frågan om tillståndsprövning så vi ser det som ologiskt att de nu skulle gå in och pröva villkoren, säger han.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens överklagande blir det fjärde som skickats in.

De tre övriga kommer från Naturvårdsverket, Svenska botaniska föreningen och Botaniska föreningen Gotland. Även under dagen kan överklaganden lämnas in till högsta domstolen som sedan beslutar om prövningstillstånd, det vill säga om de tar upp fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om