Tillbaka på brottsplatsen

I väntan på att brytningen skulle återupptas var Rolf Sandelin med och rev brandstationen, medan Sara Larsson vikarierade inom äldreomsorgen. Men nu är båda tillbaka i kalkbrottet vid Stucks.

Foto: Rolf Jönsson

Bunge2012-04-19 04:00

Efter ett halvårs uppehåll sprängde SMA vid Stucks på nytt i fredags, en efterlängtad salut efter det att Miljööverdomstolen dagarna innan gett tillstånd att återuppta brytningen.

Sedan domstolen stoppade verksamheten i slutet av oktober har SMA bara haft tillstånd att lasta och skeppa ut den sten som redan var bruten. I takt med att lagren minskade har företaget tvingats göra sig av med personal. Först fick vikarierna gå, sedan permitterades tre av de fast anställda.

En av dem var truckföraren Sandra Larsson som stod utan jobb i slutet av januari.

- Jag är utbildad undersköterska och kunde hoppa in på mitt gamla jobb vid Stuxgården. Det var roligt att vara tillbaka i äldreomsorgen och jag hade faktiskt sommarjobbet ordnat när beskedet kom att brytningen skulle starta igen, berättar hon och tillägger:

- Jag trodde aldrig att vi skulle vara igång redan i april. I bästa fall efter sommaren.


Missade lamningen
Entreprenörernas anställda drabbades också. Fåröbon Rolf Sandelin, anställd av Linköpingsföretaget Voglers, tvingades under en period arbeta på fastlandet. Fast innan det hjälpte han ett annat företag att riva gamla brandstationen i Visby.

- Det var ju kul, men det var inte lika roligt att jobba på fastlandet. Det blev mycket bilåkande, bland annat till Småland och Göteborg, berättar Rolf Sandelin som har sex barn och gård med lammproduktion på Fårö.

- Mitt under lamningen jobbade jag i Göteborg, så då gjorde jag inte mycket nytta hemma.

Vid SMA förberedde man sig för ett längre stopp. En del av maskinerna flyttades till Gåsgruvan utanför Filipstad. Platschefen Thomas Mårtensson åkte runt för att leta efter kalk som kunde ersätta bortfallet i produktionen.


Tappade pengar
- Jag besökte kalkbrott i Estland, Norge och Frankrike. Men det är svårt att hitta alternativ, den gotländska kalkstenen är unik, säger han.

Stenen från Stucks används i första hand inom stålindustrin och vid tillverkning av socker. Det senaste halvåret har man dock tvingats ställa in leveranserna till ett par kunder, bland annat Nordic Sugar och Carbide Sweden AB.

- Det handlar om mycket pengar om vi tappar de kunderna, säger Thomas Mårtensson.

Miljööverdomstolens beslut innebär att SMA får bryta en tiondel av det område företaget ansökt om att få utnyttja. Det räcker cirka tre år. Den 15 maj kommer domen om hela ansökan.

Thomas Mårtensson är positiv och tror på ett beslut som säkrar produktionen i 30 år. Förhoppningen är att domstolen samtidigt fastställer villkoren för brytningen, så SMA inte hamnar i samma sits som Nordkalk.

Får SMA sitt tillstånd kommer företaget att satsa rejält.

- Det handlar om investeringar på ett par hundra miljoner kronor. Bland annat ska farleden till hamnen vid Strå muddras och bli en meter djupare. Att kunna gå in med större fartyg är bättre för miljön, säger Thomas Mårtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om