Snart kommer den till Gotland. Världens enda fullt fungerande flygsimulator för det klassiska franska jetplanet Caravelle. Och det är förstås stort att just lilla Bunge kommer kunna stoltsera med härligheten på sitt flygmuseum.
– Det känns och luktar precis som på 60-talet när man går in i cockpit. Alla reglage är gamla och känns exakt som de gjorde då. Mätare och lampor också. Men utanför rutan finns en stor panoramaskärm på 270 grader runt planet. Så med hjälp av satellitbilder från Google kan man flyga över hela världen och landa i såväl London, som Paris och Visby, säger konstruktören, Nils Alegren.
Sud Aviation tillverkade 282 plan av modell Caravelle fram till 1972. Det flögs för första gången 1955 och är ett av de första jetpassagerarflygplanen på kort- och medeldistans. Och Nils Alegren som själv är pilot med ett brinnande flyghistoriskt intresse lade ner 5 000 timmar på fyra år på byggnationen av simulatorn hemma i München i Tyskland. Och den är alltså helt unik i sitt slag. Med hjälp av insamlingar i sociala medier och egna besparingar har 39-åringen sett till att tidsmaskinen kommer till gotländska Bunge. För han har nämligen flyttat till ön.
– Det är något helt annat än moderna flyg där allt är automatiskt. I Caravelle gör man saker för hand, det upplever man i simulatorn. Och det fanns ju inte ens GPS på den tiden, så det var svårt att navigera. Själv är jag för ung för att ha flugit det. Men pappa som också var pilot gjorde det, och mamma var flygvärdinna på Caravelle på 70-talet.
Idag finns inget flygande Caravelle kvar. Men det användes både av svenska flygvapnet och SAS när det begav sig. Simulatorn landar på Gotland i januari, men först till sommaren kommer besökarna på museet i Bunge kunna sätta sig bakom spakarna.
– Världens sista fungerande Caravelle finns som ett tidstypiskt monument på museum på Arlanda. Men att ta plats i simulatorn är som att kliva in i historien, säger Nils Alegren.