Flera kyrkoorglar på Gotland hotas att bli förstörda av mögel. Othems kyrka är stängd för gudstjänster för att möglet har fått fäste i luftsystemet och går ut i hela kyrkorummet när man spelar på orgeln. Även orglarna i Fårösund och Bunge möglar, något som fått norra Gotlands pastorat att kontakta länsstyrelsen för att få tillstånd att sanera instrumenten. Orsaken till möglet är den fuktiga miljön i kyrkorna.
– Vi använder kyrkorna på ett annat sätt än de gjorde på medeltiden. De hade inte så stora värmeskillnader som vi har nu. Och så är det en klimatfråga. Det ska inte vara 14 grader i november, säger Emelie Stolpe Marklund.
Men innan orglarna kan saneras måste inomhusklimatet i kyrkan bli bättre. I Bunge kyrka finns redan en avfuktningsanordning men ytterligare åtgärder behövs. Tills det är gjort försöker Emelie Stolpe Marklund att göra vad hon kan. Till exempel låter hon dörrarna som döljer orgelpiporna stå öppna när hon inte spelar på orgeln och det finns också en skylt som påminner besökare om att stänga kyrkporten efter sig för att hålla fukten ute. Än så länge har inte ljudet i orglarna påverkats men det finns andra problem med möglet.
– Det blir ju en säkerhetsrisk för dig och mig som är i lokalen, säger Emelie Stolpe Marklund och berättar att en kollega fick besvär när hon spelade på orgeln i Fårö kyrka.
Nu pågår arbetet med att ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning för att få bort möglet från orglarna, en komplicerad process som tar tid. Emelie Stolpe Marklund räknar med att det kan ta ett par år innan en orgelbyggare kan påbörja saneringen, något som kräver att hela orgeln tas isär. Varje pipa ska rengöras för sig, orgelhuset måste göras rent och så måste man kontrollera att möglet inte satt sig i fläktsystem, luftkanaler eller bälgar. Kostnaden tros landa på runt 150 000 kronor.
Kyrkoorgeln i Bunge är en av de mest värdefulla historiska orglarna i Sverige. Den byggdes 1755 i Stockholm för franska reformerta kyrkan. 1870 flyttades den till Gotland.
– Det lär vara så att när tanterna här i kyrkan hörde orgeln då blev de så rädda att de lade de sig ner i bänkarna för de trodde att det var domedagen, berättar Emelie Stolpe Marklund som betraktar orglar som personer.
– Det här är en drottning. Hon vet vad hon vill, jag har aldrig sett någon med så stort självförtroende som hon har. Hennes majestät är bäst!