Havet glittrar mot horisonten – glittrar gör det även i strandgruset. Där ligger plastförpackningar och utländska sopor som flutit iland.
– Det är enorma mängder. Jag behöver inte gå många hundra meter så har jag fyllt min 200-litersväska, säger Viktor Bandholtz och blickar ut mot spetsen på Bungenäs.
På andra sidan havet ligger den baltiska kusten. Däremellan går en synnerligen vältrafikerad rutt för sjöfarten.
– 95 procent av det jag hittar är utländskt, säger Viktor Bandholtz och läser på förpackningarna.
Rysk yoghurt, en flaska okänd spray med japansk text och en rysk läskburk i aluminium ligger redan i hans väska.
Det var för ett år sedan som Viktor började att samla sopor regelbundet. Eftersom han jobbar dygn som personlig assistent har han en hel del ledigt, och Viktor trivs med att vandra i naturen. I sin väska på ryggen har han burit tre kubikmeter sopor till återvinningscentralen bara från Bungenäs och Furillen. Till det kommer flera hundra liter sopor från Södra Hällarna, när han varit i Visby och hälsat på flickvännen.
– Det ligger tusentals liter kvar därute, jag tycker att det är hemskt! Mycket av plasten faller isär och blir mikroplaster som kommer ut i naturen, säger han.
Under året har han hittat tre liter olika mediciner. Kemikalier som kan bli livsfarliga om barn får tag i dem, en tv-apparat och en dammsugare.
– Möbelpolish, motorolja och halvfulla sprayflaskor. Det slängs tyvärr bara över bord, säger han.
Att utländska sopor skräpar ner de gotländska stränderna upprör Viktor Bandholtz.
– Fler länder måste ta sitt ansvar, säger han.
Men han tror också att fler gotlänningar kan göra som han, ta en väska eller en kasse med sig ut på promenad i skog och mark.
– I stället för att blunda för problemet måste man ta tag i det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting, säger han och tipsar om att ha en ihopvikt påse i sin jackficka att samla skräp i.
Under våren är det många skolklasser som fagar i öns ängen. Viktor Bandholtz tror att ön skulle få renare stränder om de ibland också hjälpte till att plocka ilandfluten plast. Snart väntar jul- och nyårsledigheter och att samla skräp kan vara ett bra sätt för andra att komma ut längs öns vackra stränder, menar Viktor Bandholtz.
– Det är så ofantligt mycket skit som flyter iland. Ta med barnen och lär dem att det inte är ok att slänga saker i naturen.