H&M-arvinge tar över Bungenäs efter Kuylenstierna

Joachim Kuylenstierna har haft Bungenäs som sitt långt gångna projekt sedan 2012. Men nu kliver han åt sidan och lämnar över till H&M-arvingen Stefan Bengtsson.

Ansvaret och ägandet av Bungenäs delas nu upp.

Ansvaret och ägandet av Bungenäs delas nu upp.

Foto: Gunnar Britse

Bungenäs2024-06-24 05:45

Nyheten i korthet

  • Fastighetsutvecklaren Joachim Kuylenstierna lämnar över Bungenäs-projektet på norra Gotland till H&M-arvingen Stefan Bengtsson.
  • Kuylenstierna har drivit projektet sedan 2012, där över hundra tomter och prisbelönta arkitektoniska semesterhem har byggts upp.
  • Trots förändringen försäkrar Kuylenstierna att projektets ursprungliga planer kommer att fortsätta följas. Bengtsson tar över samtliga offentliga byggnader och stamfastigheten.

2012 klubbades planbeskrivning för det gamla kalkbruksområdet på norra Gotland, ett projekt som inleddes redan år 2008. Över hundra tomter med hus som skulle smälta in i miljön och ta till vara på såväl den industriella historian som den militära.

Sedan dess har 12 år passerat och prisade arkitektoniska semesterhem har växt upp på udden. Men uppkomsten har som en del av filosofin uppkommit långsamt och därför står många tomter fortsatt obebyggda och av dessa ägs drygt hälften fortfarande av Aktiebolaget Bungenäs Kalkbrott själva. Ett bolag som fastighetsutvecklaren Joachim Kuylenstierna är vd för.

"Projektet har drivits av mig från start och nu är det nästan i mål. Det var ett projekt som ingen trodde på och några idag har fortfarande inte förstått att det är placerat på världskartan", förklarar han i ett sms. 

undefined
Joachim Kuylenstierna kommer fortfarande ha kvar tomter på Bungenäs, uppger han.

Fram tills nyligen. För i mars kom en ändringsanmälan in till Bolagsverket gällande bolaget. Där framgår det att Joachim Kuylenstierna avgår från sina uppdrag. Samma sak med huvudansvarige revisor, revisionsbolag och styrelsesuppleant.  

Vid styrelsesammanträdet med samma datering som ändringsanmälan medverkade den nytillträdde styrelseledamoten Stefan Bengtsson, som utsågs till ny ordförande för bolaget. Stefan Bengtsson har sedan tidigare ett omskrivet semesterhem på Bungenäs och är känd som H&M-arvinge. 

Via sms bekräftar Joachim Kuylenstierna att bolaget genomgått en förändring. 

"Samfälligheten tar över vatten, avlopp och vägar. Stefan tar över samtliga offentliga byggnader och stamfastigheten. Jag behåller ett stort antal fastigheter", skriver han. 

Vilka fastigheter det rör sig om förtydligar han inte men han är fortsatt ordförande för ett dotterbolag som tidigare i år ägde sex tomter på Bungenäs. Sedan dess har dock några tomter både sålts och köpts. Både av Aktiebolaget Bungenäs Kalkbrott och av privatpersoner. 

undefined
Samtliga offentliga byggnader och stamfastigheten tas nu över av H&M-arvingen Stefan Bengtsson.

Aktiebolaget Bungenäs Kalkbrott äger i sin tur ett 40-tal tomter, både med fastigheter på såväl som obebyggd tomtmark. Joachim Kuylenstierna förtydligar dock att inget kommer ändras med Bungenäs planer. 

"Projektet följer det lagkraftvunna planprogrammet i evig tid", uppger han i sms. 

Joachim Kuylenstierna har tidigare i år även sålt Gutekällaren. Samtidigt har Fastator, bolaget han tidigare varit vd för, har även sålt både Lummelundagrottorna och fastigheten där Lindgården ligger under året. 

Bebyggelsen på Bungenäs

Bebyggda tomter: 51 stycken 

Tomtmark: 86 stycken

Fastigheter ägda av Aktiebolaget Bungenäs Kalkbrott: 43 stycken 

Fastigheter ägda av dotterbolag (Med Kuylenstierna som vd): 6 stycken

Vissa avvikelser kan förekomma. Uppgifterna kommer från Lantmäteriet den 22/4-2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!