Peab planerar sälja mark – unika träd måste få skydd

Bungerönn är ett träd som bara finns i 33 kända exemplar. På hela planeten. Jörgen Petersson, botaniker, begär att den skyddas inför en planerad markförsäljning på Bungenäs.

Arten bungerönn finns bara på Gotland och endast i 33 exemplar. När Peab ska ska sälja mark där 8 av träden finns begär botanikern Jörgen Petersson att skyddet utökas.

Arten bungerönn finns bara på Gotland och endast i 33 exemplar. När Peab ska ska sälja mark där 8 av träden finns begär botanikern Jörgen Petersson att skyddet utökas.

Foto: Thomas Strid/Marita Westerlind/Jörgen Petersson

Bungenäs2021-08-09 08:05

I en skrivelse till Länsstyrelsen på Gotland och till Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet berättar Jörgen Petersson, ordförande i Gotlands botaniska förening, om resultatet av inventeringar han och en kollega gjort på Bungenäs. De har hittat 33 exemplar av bungerönn, varav 8 inom Bungenäs naturreservat.

– Men huvuddelen finns utanför. Skyddet bör utvidgas. Arten är fridlyst, finns endast på Gotland och är upptagen i artskyddsförordningen, säger Jörgen Petersson.

I tidigare inventeringar från 1980-talet och år 2000 noterades mer än 70 träd och plantor. Beståndet har alltså halverats.

Den rikaste förekomsten finns på fastigheten Biskops 1:34. Där har man hittat 12 träd/plantor. Fastigheten ägs av byggföretaget Peab. Enligt Jörgen Petersson är en försäljning och möjlig exploatering aktuell. Han vill därför att naturvårdande myndigheter agerar snabbt.

På Peab uppger affärsutvecklaren Carl Johan Casserberg att man är mån om att skydda beståndet.

– Vi tog själva initiativ till den här senaste inventeringen där jag deltog tillsammans med Jörgen Petersson och en karttekniker som lagt in koordinater för träden, säger han.

Bakgrunden till att Peab äger fastigheten är att man köpte fastigheter av Vasallen AB, där Försvarsmaktens gamla anläggningar var placerade. Merparten av fastigheterna på Bungenäs köptes sedan av Joachim Kuylenstierna, men Biskops 1:34 blev kvar hos Peab, där den inte passar in.

– Träden är ganska bra grupperade, vi tänker be en gotlandsbaserad arkitektbyrå titta på om det eventuellt går att få in några hus, säger Carl Johan Casserberg.

Jörgen Peterson framhåller EU-domstolens besked i mars i år som gav stöd för att hotade arters skydd även gäller på individnivå. Och träden får inte skadas under något stadium i den biologiska cykeln.

I EU:s art- och habitatdirektiv finns "kollektivarten" fagerrönn upptagen, vilket var det namn som gällde för nedan nämnda arter när direktivet togs fram.

– Men efter senare genetiska studier vet vi idag att såväl bungerönn, avarönn och garderönn är egna arter som är endemiska på Gotland, alltså bara förekommer här, och att fagerrönn inte finns här, men väl i Norge, säger Jörgen Petersson.

Han avslutar sin skrivelse:

"Bungerönn är säkerligen ett av de sällsyntaste och mest hotade träden på vår planet och kräver myndigheternas fulla uppmärksamhet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!