Arbetet med Burgsviks hamn igång

När Lars-Inge Larsson kastade i bojar markerade det starten för arbetena i Burgsviks hamn. Till nästa sommar ska hamnen kunna ta emot större fritidsbåtar.

Med sjöräddningens båt lade Lars-Inge Larsson och Isak Söderström ut bojar som markerar området som ska muddras. Muddringen ska göras i vinter.

Med sjöräddningens båt lade Lars-Inge Larsson och Isak Söderström ut bojar som markerar området som ska muddras. Muddringen ska göras i vinter.

Foto: Per Leino

Burgsvik2019-06-24 08:35

Det har gått snabbt för Burgsviken utveckling AB senaste tiden. I mars blev köpet av hamnen klart. Den 1 april fick bolaget tillträde till hamnen och i maj beviljade Region Gotland 835 000 kronor till första etappen av upprustningen.

Intresset för projektet är stort. Utvecklingsbolaget har redan 160 aktieägare, och efter ett möte i juni finns ett 40-tal blivande aktieägare.

– Vi planerar en nyemission i sommar som kan ge 2,8 miljoner kronor, berättar projektledaren Hans Nilsson.

Utvecklingsbolaget har även fått pengar från EU.

– Vi har 6-7 miljoner kronor i startskedet, men ska vi göra allt som planeras kostar det upp emot 25 miljoner, säger Hans Nilsson.

Startskottet för arbetena gick i onsdags, då Lars-Inge Larsson och Isak Söderström lade ut bojar som markerar området i yttre hamnen som ska muddras. Hamnbassängen ska få ett djup på tre meter för att kunna ta emot större fritidsbåtar.

Muddringen måste dock ske med stor försiktighet. I hamnen förekom godshantering fram till 1970-talet, med bland annat en oljedepå. En undersökning som gjordes 2008 visade att det finns kvicksilver, kadmium, zink och koppar i bottensediment vid hamnen. Därför rekommenderas att arbetena sker så att så lite sediment som möjligt sprids i viken.

– Vi har lusläst rapporten. Det är låga värden, men vi ska muddra med största försiktighet. Det finns många projekt med miljöprofil på Storsudret, och det har även hamnen. Vi har fått pengar för att bygga miljövänligt och hållbart med solceller, laddstationer och led-lampor, säger Hans Nilsson.

På en karta som arkitekten Martin Skånberg (som även ritade havsbastun) tagit fram samlas visionerna. Hamnen delas in i tre delar som muddras till olika djup efter båtstorlek. Inre delen av östra sidan får en träkaj längs hela viken. Den leder bort till en ny byggnad, ett marint centrum.

– IVL (Svenska miljöinstitutet) har flera projekt på Storsudret. De vill ha en utställningsplats för att berätta om verksamheten, säger Hans Nilsson.

Kartan innehåller ett vitt område. Det är marken som ALM Equity äger. Bolaget fick för mer än tio år sedan tillstånd att utveckla områden med hotellstugor, men projektet förverkligades inte. ALM Equity äger även Guldkaggen, som Hans Nilsson hoppas snart får någon ny verksamhet.

– Senast det var restaurang i huset lockade den många besökare, och projektet ökar intresset för hamnen, säger Hans Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om