Bibliotekarien Christina Nilsson fick för en tid sedan frågan från besökare om det inte skulle vara mjöligt att få starta ett fröbibliotek på biblioteket i Burgsvik. Eftersom hon redan tidigare hade haft ett fröbibliotek på biblioteket i Havdhem var hennes svar: "Självklart ska vi ha ett fröbibliotek i Burgsvik".
– De är många som tycker det är en jättebra idé och det har redan rasslat in en del fröer så det finns en bra grund för fröbiblioteket, berättar hon.
Fenomenet fröbibliotek har spritt sig de senaste åren och du hittar dem i dag på flera olika platser runt om i Sverige. Själva upplägget skiljer sig åt från bibliotek till bibliotek. Christinas huvudsakliga uppgift är förstås biblioteksverksamheten, men hon har stöttat projektet så till vida att hon har letat fram små pärmar och hittat lämpliga plastfickor att förvara fröerna i när hon ändå städat. Själva fröutbytena står besökarna själva för.
Birgitta Edlund som är en flitig besökare på biblioteket kallar sig själv för "bönfreak". Vid dagens besök har hon med sig purpurbönor och gröna stångbönor som hon lämnar på biblioteket.
– Det här är en underbar idé. För tio år sedan hade vi ett liknande fröbibliotek på källingfikat på fiket här i Burgsvik. Alla tog med sig fröer och bytte och tyckte det var en jättebra idé. Vi sa att det här måste vi göra varje år, men jag tror det rann ut i sanden. Det behövs någon som tar tag i saker för att det ska bli något.
Efter en stunds botaniserande i pärmarna får Birgitta med sig muskatellsalvia, tistelaster och en tomatsort hon aldrig hört talas om – "Eva purple ball".
Anita Almqvist strosar in för att fråga efter en bok. Hon passar också på att kika i fröbiblioteket.
– Det här tycker jag var en jättekul idé. Man får ju alltid en massa fröer över... och så sår man alltid alldeles för mycket, skrattar hon.
Enligt Christina Nilsson ska enkelheten råda i fröbiblioteket.
– Det ska inte bli krångligt på något sätt. Det finns inga regler om att du måste lämna fröer för att hämta fröer och det finns inget tvång på latinska namn på fröpåsarna. Det ska vara en enkel verksamhet som är öppen för alla. Jag tycker tanken är jättebra och inte minst integrerande. På det här sättet kan även de som inte har supermycket pengar få möjlighet att odla.