Blev av med sin snöröjning – vägen är för kort

När Trafikverket går igenom landets enskilda vägar är det några som inte längre får statsbidrag. Det märkte familjen Söderström, när snömassorna inte plogades undan.

Leif och Isak Söderström på vägen vid Gisle som inte längre får snöröjning eller vägunderhåll. ”Det behöver komma ut till allmänheten. Att plötsligt blir vägar borttagna och man ska stå för allt själv”, säger Leif Söderström.

Leif och Isak Söderström på vägen vid Gisle som inte längre får snöröjning eller vägunderhåll. ”Det behöver komma ut till allmänheten. Att plötsligt blir vägar borttagna och man ska stå för allt själv”, säger Leif Söderström.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Burgsvik2024-02-08 18:00

– Det här kom som en chock, för vi hade inte fått veta, säger Leif Söderström som bor på Gislevägen norr om Burgsvik.

Där har snön lagt sig igen, men inte lika mycket som under snöovädret i januari.

– När det var som mest snö och Nina skulle till jobbet höll hon på att inte komma ut. Det var igenbommat ordentligt. Så jag ringde till Isak som fick köra upp, säger Leif Söderström.

Hans fru, Nina Söderström, kunde köra ut först när sonen Isak Söderström kom och snöröjde vägen. Han bor i närheten, och är även gräventreprenör, som har fått ploga sina föräldrars väg flera gånger den här vintern. De har varit i kontakt med både teknikförvaltningen på regionen och Trafikverket på fastlandet, för att få reda på vad som har hänt. Svaret är att statsbidraget för den enskilda vägen har dragits in.

– Det är konstigt att det inte får kosta något på landet. De räknar med att vi ska sköta det själva, säger Isak.

undefined
Trafikverket har skärpt sina bedömningar och i det här fallet är väglängden avgörande för så kallat statsbidrag. För att staten ska ge bidrag till regionen för underhåll, ska den enskilda vägen vara minst tusen meter. Vägen som Leif Söderström bor vid, och som hans son Isak Söderström nu får snöröja, är 910 meter.

På Region Gotland är Ulf Almgren arbetsledare i drift och underhållsfrågor på enskilda vägar.

– Det här är inte alls någon ovanlighet utan det är alltid någon väg varje år som faller bort på grund av regelverket, säger han och tillägger att vägen är för kort enligt nya beräkningar.

– Då kan vi inget annat göra än att följa det beslutet och upphöra med all drift och underhåll på den här vägen.

Beslutet är taget av Nils-Olov Lindberg, som är utredare av enskilda vägar på Trafikverket.

– Tidigare har vi tolkat föreskriften regionvis och lite olika vad gäller väglängder, nu har vi samordnat det över hela Sverige. Då har man bestämt att det ska vara cirka en kilometer till allmän väg och den här vägen är under det, säger han.

Vägen är 910 meter.

– Någonstans måste man dra gränsen och då blev det vid tusen meter. Pengarna räcker inte till alla och uppfyller inte vägen längdkravet kanske man kan bekosta den själv. Det kan också vara 500 meter i särskilda fall, fortsätter Nils-Olov Lindberg och nämner bland annat om det finns ett stort allmänintresse och kulturhistoriskt värde.

undefined
Under snön är en asfalterad väg som också ska underhållas av de som har fastigheter där och räknas som väghållare. ”Asfalten börjar redan bli dålig och det kommer att bli stora kostnader om de ska betala det”, säger Isak Söderström.

Den enskilda vägen används även av allmänheten. På Gotlands smalaste landremsa kopplar den samman den västra och östra vägen.

– Hur kan de ta bort underhållet på en genomfartsväg mellan två statliga vägar? Det är flera som kör här som inte har några ärenden hit, påpekar Isak Söderström.

Enligt Trafikverkets beräkningar har vägen en årsdygnstrafik mellan 25 till 124 bilar, som antas köra varje dag, året om. Det bedöms inte vara tillräckligt för bidrag. Leif Söderström säger däremot att det ofta är tung trafik, med exempel lastbilar, och att flera turister tar den här vägen till Öja kyrka.

– Det räknas inte som genomfartsväg till kyrkan och beräknas inte ha mycket bilar, men då kan de sätta sig här på altanen på sommaren och se själva. Det man först och främst ska göra är att mäta belastningen och trafikmängden på vägen, säger han.

Nils-Olov Lindberg säger att det finns alternativa och allmänna vägar att köra i stället. Om det ändå blir för mycket trafik kan fastighetsägarna begränsa den.

– De har möjlighet att stänga av vägen för fordon som är genomfartstrafik, säger han.

Det är något som både far och son helst vill slippa.

– Ska de behöva sätta en bom eller något på bägge sidor, undrar Isak Söderström.

– Eller sätta upp en skylt där det står fordonstrafik förbjuden? Jag hatar sådant där, tillägger Leif Söderström som ska prata med grannarna om hur de ska lösa situationen.

undefined
”Det kan bli många drabbade om det fortsätter så här”, säger Leif Söderström, som nu står med underhållsansvar för vägen, tillsammans med de andra fastighetsägarna.
Regler för enskilda vägar

Enskild väg är en väg som inte är allmän eller gata. Väghållare för enskilda vägar är de fastigheter som har nytta av vägarna. Delar av det enskilda vägnätet kan under vissa villkor få bidrag till väghållningen.

Kriterier för statsbidrag:

• Vägen måste vara sammanhängande med cirka 1 kilometer till fast boende, näringslivet eller det rörliga friluftslivet och tillgodose ett kommunikationsbehov.

• Vägar som är av väsentlig betydelse som genomfartsvägar eller som uppsamlingsvägar för fritidsbebyggelse kan också få bidrag.

• Väghållningen ska vara ordnad i någon form av organisation, som en vägförening, eller genom en överenskommelse mellan samtliga fastighetsägare och som godkänts av Trafikverket.

• Vägar som får driftbidrag ska hållas öppna för allmän trafik och underhållas väl.

Källa: Trafikverket

Karta: Gisle
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!