När Guteform nyligen, efter många år, lämnade sina lokaler i Burgsvik var lokalernas ägare Simon Lindbergs första tanke att ragga nya hyresgäster. Men när Sara Härstedt-Carlsson, som är anställd av Simon, fick en rundtur såg hon något helt annat framför sig.
– När vi kom hit kände jag att Herre Gud! Här måste vi ju skapa ett kulturcentrum, säger hon.
Och så blev det. Nu har ”Hantverkshusets ideella förening” bildats och sedan en tid renoveras det för fullt i byggnaden. Inom en snar framtid hoppas Sara, som blivit projektledare på deltid, att det ska drejas, målas, dansas, vävas och fikas här.
– Tanken är att lokalerna ska kunna fungera som Burgsviks bygdegård, ett kulturcentrum, ett hantverkshus där alla ska känna att de kan hitta något att göra. De kurser som folk önskar sig ska vi försöka ordna och man får gärna hålla kurser själv också, berättar Sara när hon visar runt i huset.
I en 160 kvadratmeter stor sal som tidigare fungerade som Guteforms färgrum slipas nu golven och de mycket färgrika väggarna har målats med vit färg för här ska Burgsvik Galleri öppna. Redan i juli kommer ett 20-tal konstnärer att ställa ut och i augusti ska konstnären Channa Bankier visa sin konst här, berättar Sara Härstedt-Carlsson.
– Alla konstnärerna som ställer ut har en anknytning hit till Sudret. De kommer att visa foton, skulpturer, litografier, textilier, smide och målningar. Det ska bli jättespännande att se vad de kommer med, säger hon.
Hantverkshuset rymmer redan i dag fasta hyresgäster som Burgsviks bryggeri, Långmyre vineri, en plåtslagare och Sandbloms keramik. Men dessa verksamheter upptar bara en liten del av den enorma byggnaden.
Under rundturen berättar Sara att Smyckerian från Fide ska flytta sin verksamhet hit och öppna butik. En sommarrestaurang hoppas man också att det ska bli. I en annan rymlig del planeras ett åretrunt öppet café där besökarna ska kunna umgås, ta plats bakom en vävstol eller sticka lite till kaffet.
I ännu en rymlig sal håller brännugnar och drejmaskiner på att installeras. Här ska keramiker kunna hyra in sig och kurser hållas.
– Vi ska också ha en oljemålningskurs här inne nu i maj och här ska vi bygga ett podium så att man ska kunna måla kroki med levande modeller, berättar Sara.
Bakom ytterligare en dörr döljer sig ännu en jättesal som kommer att fungera som dans- och träningslokal, med utrymme för yogaklasser och kanske musik från en scen.
Och när man till slut tror att man faktiskt har sett allt så visar det sig att det har man inte alls, för bakom ytterligare en dörr döljer sig tidigare personalutrymmen. Här finns det planer för att hysa Öja skolas fritids under ett och ett halvt år när skolan renoveras. Ett arbete som beräknas starta i höst.
– Efter det skulle det skulle det här kunna bli ett vandrarhem för de som går en kurs här till exempel, berättar Sara.
Men det måste kosta att hålla i gång ett hus som detta. Hur ska ni får det att gå runt?
– Simon som ägare är inte intresserad av någon stor vinst, men det är klart att det är viktigt att vi kan få in pengar i form av hyresintäkter, kursverksamhet och olika event så att huset går runt, säger Sara och fortsätter:
– Jag hoppas att folk ska hitta hit. Att hantverkshuset ska stävja ensamhet bland både unga och gamla och att det ska bli en plats där kreativiteten får flöda.