Den lilla järnhandeln går som tåget - med gamla metoder

När många branscher går på knäna har andra, som bygg- och järnhandeln, klarat sig bra. I den lilla järnhandeln Norrbys i Burgsvik kan de anställda se tillbaka på ett riktigt hyfsat år.

Bertil Norrby, 92 år, hjälper till i järnhandeln i stort sett varje dag. "Man kan inte bara sitta hemma och se på tv", säger han.

Bertil Norrby, 92 år, hjälper till i järnhandeln i stort sett varje dag. "Man kan inte bara sitta hemma och se på tv", säger han.

Foto: Sofie Regnander

Burgsvik2021-01-29 07:03

Det är tidig morgon och i Norrbys järnhandel i Burgsvik botaniserar redan ett par kunder bland hyllorna. På baksidan får ett par hantverkare hjälp med att lasta en pall altandörrar på en släpvagn. I butiken hittar vi också Bertil Norrby som tog över järnhandeln 1965. Idag har han hunnit bli 92 år, men dyker ändå upp i stort sett varje dag.

– Jag har den stora turen att jag fortfarande kan komma hit. Det är roligt att träffa folk. Man kan ju inte bara sitta hemma och titta på tv, säger han.

För några år sedan tog Bertils son, Stefan Norrby, över verksamheten. Han började jobba i butiken efter lumpen 1975. Det var meningen att det skulle bli ett kortare inhopp i väntan på vidare studier i ekonomi, men han blev kvar.

– Den kortsiktiga lösningen blev permanent, skrattar Stefan, som inte har ångrat sitt livsval.

Mycket har förstås förändrats sedan 1965. Men mycket är också sig likt. Kvitton och fakturor skrivs fortfarande för hand. Varorna, det finns cirka 50 000 artiklar i butikens sortiment, är märkta med små prislappar precis som förr. Någon smidig digital prisavläsare finns inte. 

Men just det här genuina är uppskattat av många. Norrbys järnhandel har många trogna kunder, både bland de fastboende och deltidsboende, och det har säkert bidragit till att 2020 gick så bra som det gick.  

– Vi är lyckligt lottade jämfört med många andra branscher. Det var väl inte ett rekordår, men det gick mycket bättre än ett normalår, säger Stefan Norrby.

– Kunderna är trogna och sen jag tror det ligger i tiden att handla lokalt. Dessutom byggs det mycket i området, fortsätter han.

Jesper Sjödoff är en av de fem anställda i järnhandeln. Han berättar att han var ganska orolig i början av pandemin när man inte alls visste åt vilket håll det skulle gå.

– Det var en liten dipp några veckor i början, men sen kom ganska många ner till sina sommarhus tidigt på våren. Vi har sålt extremt mycket jord, trädgårdsredskap, pallkragar och fröer. Sen är det också flera som skrivit sig här under pandemin och det är kul, säger han.

I järnhandeln har man, som många andra, också tvingats vara lite kreativ. För att hjälpa kunder som inte vill gå in i affären under pandemin har man tagit emot beställningar på telefon, packat de önskade varorna i kassar och ställt ut utanför butiken. Det här har fungerat bra med hjälp av moderniteter som betalningstjänsten Swish.

– I år har vi också låtit säckarna med jord ligga framme så att kunderna har kunnat köpa med hjälp av Swish när de vill. Det är ganska kul att det har fungerat, säger Jesper.

 Vad tror ni om det här året då?

– Det hänger väl på hur det går med vaccineringen, men det blir nog fortsatt mycket semestrande i Sverige och det kan säkert gynna Gotland. Jag själv vill inte åka utomlands i alla fall, man kanske inte kommer hem, säger Stefan.

Så måste jag bara fråga om digitalisering av sortimentet. Har ni några planer för det? 

– Beställningar och redovisning sker ju digitalt i dag, men det andra…ja, det steget blir vi väl tvingade att ta någon gång, säger Stefan.

– Det är många som tycker att det är kul när man plockar fram kvittoblocket, men att slå upp i pärmar och prisböcker är inte alltid så kul. Det skulle nog bli enklare och kunderna skulle slippa läsa mina kråkfötter, skrattar Jesper.

– Men, tillägger han, det funkar jättebra när det är strömavbrott.

Renoveringsiver

Under pandemin har svenskarna renoverat som aldrig förr. Bara under mars, april och maj förra året, omsatte handeln med bygg, vvs-varor, färg och elartiklar cirka 18,6 miljarder kronor i Sverige. Detta enligt statistik från SCB. Det är en rejäl ökning jämfört med samma period 2019, då siffran var 16,3 miljarder kronor.

Byggbranschen har klarat sig jämförelsevis bra genom pandemin. Antalet konkurser i byggbranschen i Sverige har inte ökat nämnvärt under 2020, endast 42 fler jämfört med 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!