Det är dag två på arkeologikursen som hålls vid strandkanten ett par hundra meter från Burgsviks hamn. Det är en liten corona–anpassad skara, men nog så fylld av entusiasm. Arkeolog Peter d´Agnan inleder dagen med att plocka fram en karta över platsen från 1703. Han pekar på en symbol.
– Vi vet faktiskt inte vad den här symbolen betyder, jag har inte sett den tidigare. Men något är det. Det kan vara ett bålverk, stockar som lagts i en fyrkant och byggts på som ett knuttimrat hus. Det kan handla om en helt ny fornlämningstyp, förklarar han.
– Burgsviks hamn var en viktig hamn redan under medeltiden. Under andra världskriget fanns det en bunker här i närheten. Det har varit en strategiskt viktig plats som är ytterst lämplig för ett försvarsverk.
Gruppen blir ivrig att komma igång och fortsätta gräva i sina två rutor. Emma Janson vill börja gräva på nya ställen. Peter skrattar och säger att gruppen är väldigt liten och huvudsyftet är just kursen i arkeologi.
– Det är en bonus om vi hittar något. Och gör vi inte det, är det ju lite pedagogiskt också, det visar att det inte är så lätt inom arkeologin.
Åsa Britt Stenberg visar stolt upp ett fynd från gårdagen. En del av en hästsko. Peter bedömer att den kan vara från 1600-talet.
– Jag var lite besviken när den kom fram, att den var så liten. Det lät ju så mycket när vi använde metalldetektorn, men jag är ganska stolt att jag hittat något, säger hon.
I den andra rutan som grävts fram har man hittat två spikar, men också stenar som inte låg på ett helt naturligt sätt.
– Vi har också hittat lite ben, de kan visserligen vara från gården här intill, men det ser inte ut som slaktrester. Sen har vi hittat lite flinta. Det är förvånansvärt lite skräp här. Det börjar bli mer spännande än jag räknat med, säger Peter d´Agnan.
Han plockar upp sin mobiltelefon och visar ett flygfoto från 50-talet. I vattnet alldeles utanför grävplatsen anar man något. Men vad? I dag har han med sig en gummiflotte för att undersöka saken.
– Det kan vara stenkistor som skulle försvåra för fiendeskepp att ta sig i land. Det kan också vara en angörningsplats eller en barlastplats. Det kan vara något medeltida eller från 1800-talet, vi vet inte.
Kursen har finansierats med kultur- och miljövårdsmedel från länsstyrelsen och bedrivs i samarbetet med Hoburgs hembygdsförening.