Fnissiga gubbar gick tunga fjät

Repetitioner hade de inte ödslat så mycket tid på och så många sånger kunde de inte heller. Men "gubbdagisets" luciatåg i Burgsvik kan nog ändå ha varit ett av de gulligaste luciaframträdandena på ön den här säsongen.

Burgsvik. Gubbdagisets luciatåg skänkte glans åt julskyltningen vid Bertil Norrbys. Foto: Rolf Jönsson

Burgsvik. Gubbdagisets luciatåg skänkte glans åt julskyltningen vid Bertil Norrbys. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Burgsvik2010-12-13 04:00

På det "gubbdagis" som samlas runt kaffebordet på Folkeryds i Burgsvik varje morgon kläcks storartade idéer. En av dem var att gubbdagiset skulle ha sitt eget luciatåg i samband med årets julskyltning på Bertil Norrbys järnhandel.

Sagt och gjort. Vid lunchtid i går kunde man hitta ett dussin fnittriga gubbar som trasslade med glitter, röda band och tärnljus i Busters mack.


Regnrockar
Luciasärkar i gubbstorlek hade tydligen inte gått att hitta, men den detaljen löste gänget med hjälp av vita lakan och regnrockar från Clas Ohlssons. Och när det röda sidensnöret tog slut snodde tärnorna gaffatejp runt magen.

När klockan slog tolv var de ombytta och klara och skred ut i snörusket där en stor publik väntade på lucia och hennes tärnor.

"Natten går tunga fjät" och "Staffan var en stalledräng" gick alldeles utmärkt, men sedan tunnade luciarepertoaren ut. "Vintern rasat ut från våra fjällar" fick duga som utfyllnad, innan publiken bjöds in på glögg och pepparkakor i macken.


Poströster från fjärran
Intresset för gubbdagisets första luciatåg i Burgsvik har varit enormt. 400 personer har deltagit i valet av Lucia. Valurnorna har stått på gubbdagisets egen högborg på Folkeryds, men det har också inkommit poströster från både Thailand och Arvidsjaur. Mats Rönnbo vann med 68 röster.

- Det är så många tjejer som röstar, så det är klart att sötast vinner, säger Lennart Ambros och rufsar till Luciamats lockar.


Varje morgon
Gubbdagiset har blivit en viktig institution i Burgsvik. Det började i mitten av 80-talet när Edvin Jansson bestämde sig för att han inte skulle sitta ensam hemma och äta frukost, utan i stället gå till Folkeryds och ta en tidig morgonfika.

Edvin tycker om att prata med folk och med tiden kom fler och fler och anslöt sig till sällskapet. Lennart Ambros, som hittade dit efter några år, kläckte namnet "gubbdagiset" och så har de kallat sig sedan dess.


"Alla typer"
Varenda morgon, året om, samlas de kring bordet. På helgerna är de fler än på vardagarna och på somrarna är de fler än på vintern, men oftast är de ungefär tio karlar runt bordet.

- Här finns alla möjliga typer: Sjöfolk, snickare, målare och kockar. Thomas kör mjölkbilen, Mats jobbar som chef för Skanska i Norge och Lennart är en gammal globetrotter som har vandrat och liftat runt hela världen. Vi pratar mycket om resor och världspolitik. Det blir inte så mycket lokalt skvaller, berättar Edvin Jansson.


Alla får vara med
- Alla passar här, bara man bjuder på sig själv och inte är stöddig, berättar Mats Rönnbo. Han jobbar själv i Norge och veckopendlar till Gotland på helgerna. Gubbdagiset på Folkeryds har blivit som en familj för honom.

- Har jag inte varit här på några veckor får jag abstinens.

De allra flesta som anslutit sig till gubbdagiset är inflyttade från andra håll. Lennart Ambros tror att det kan bero på att den som är inflyttad inte har samma självklara nätverk av släkt och gamla vänner som infödda gotlänningar har.

- Hade det inte varit för gubbdagiset så skulle det ha kunnat bli väldigt ensamt för oss som kommer utifrån, säger Lennart Ambros.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om