Förklaringen till falska vattenlarmet: ”Vi chansar inte”

Ett rutinprov av dricksvattnet i måndags visade på E.coli-bakterier. Patrik Johansson, chef för regionens dricksvattenenhet, förklarar vad som skulle kunna ligga bakom falsklarmet.
– Det är jättekänsligt när man tar prover.

Patrik Johansson, chef på Region Gotlands vattenenhet.

Patrik Johansson, chef på Region Gotlands vattenenhet.

Foto: Magnus Ihreskog

Burgsvik2024-10-25 05:00

Region Gotland tar rutinmässigt en stor mängd prover av det kommunala dricksvattnet jämnt fördelat över hela vattennätet, både före och efter det har renats. Patrik Johansson, enhetschef för dricksvattenenheten, berättar att provtagningen utökats på senare tid, men det har inte med förra höstens clostridiumföroreningar i vattentäkten Langs hage utanför Visby att göra.

– Vi tar fler prov varje år än tidigare. Vi provtar på fler platser och tar fler prov på obehandlat vatten än tidigare. Vi har bättre koll på vattnet både uppströms och i ledningsnätet, säger han.

Anledningen till att det görs flera tätare provtagningar än tidigare beror på nya dricksvattendirektivet

undefined
I laboratoriet på Visby lasarett analyseras bland annat öns kommunala dricksvatten.

Vid 14-tiden på tisdagen meddelade regionen de berörda kunderna att ett prov från ett provställe i Burgsvik från måndagen visade att det fanns E.coli-bakterier i vattnet.

Så fort provsvaret kom beslutades att det måste tas fler prover, samtidigt som det utfärdades en rekommendation att koka vattnet för de berörda kunderna. Efter att nya prover analyserats visade det sig dock att det var falsk larm.

– Vi chansar inte och jobbar efter försiktighetsprincipen, säger Patrik Johansson.

undefined
För att vara säker på att eventuella bakterier försvinner måste dricksvattnet koka så att det bubblar rejält.

Att ett prov visar på bakterier eller andra föroreningar, trots att det inte är något fel på vattnet, är inte helt ovanligt.

– Det är jättekänsligt när man tar proverna. Teoretiskt kan det ha varit något fel på provflaskan, eller någon i personalen kan ha råkat ta på en kork till en provflaska. Om man exempelvis tar på ett handtag och sedan på en kork så kan det föras över bakterier som påverkar provsvaret, säger Patrik Johansson och fortsätter:

– Var orsaken i det här fallet är vet vi inte i dag, men vi ser nu över rutinerna internt och logistiken med personal och provflaskor.

undefined
Rekommendationen att koka dricksvattnet i Burgsvik, Hamra, Öja och på Faludden varade bara ett dygn, tills nya prover visade att provet med E.coli-bakterier inte var korrekt.

När det beslutades om kokrekommendationer på tisdagen, skickades cirka 330 sms ut till berörda kunder i Burgsvik, Hamra, Öja och på Faludden. Senare har boende i Fide, med kommunalt vatten, ifrågasatt varför inte de kontaktades, eftersom de tillhör samma område.

Men enligt Patrik Johansson gjordes inget fel när Fideborna inte informerades.

– Provet som visade på en avvikelse togs på en provplats inne i Burgsvik. Utifrån hur ledningsnätet ser ut så kom vi i samråd med miljö och hälsa fram till att det var de här områdena som berördes.

Så det var inget misstag att Fideborna  inte blev informerade?

– Nej, det var enligt plan.

Abonnenter i Fide skulle inte ha påverkats om bakterielarmet hade visat sig vara skarpt, enligt Patrik Johansson.

E.coli

E.coli är ett samlingsnamn för flera vanliga tarmbakterier som finns hos både människor och varmblodiga djur. Enligt Livsmedelsverket innebär ett fynd av bakterien i livsmedel eller dricksvatten en direkt eller indirekt förorening av avföring.

”Bakterien överförs till livsmedel och dricksvatten i samband med slakt, via förorenat vatten, kontakt med gödsel, skadedjur, insekter, dålig handhygien hos den som hanterar livsmedlet och dåligt rengjorda ytor i livsmedelslokaler”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. 

Flera av de E.coli-varianter som finns kan orsaka sjukdom hos människor. Diarré är det vanligaste symtomet på smitta, ibland i kombination med feber och buksmärtor. Sjukdomstillstånden brukar i normalfallet inte behandlas med antibiotika. Däremot kan det ibland vara nödvändigt med vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Förkortningen E.coli står för escherichia coli.

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!