Försvarets vändning – säger nej till planerade parken

Försvarsmakten tvärvänder och säger nej till den planerade vindkraftsparken utanför Burgsviken. Varför man inte vill ha nya vindkraftverk där det redan finns etablerade verk är en försvarshemlighet.

Vid Bockstigen utanför Burgsviken har det funnits vindkraftverk i 25 år. Planerna på en uppgradering med sju nya vindkraftverk har stött på problem, eftersom Försvarsmakten säger nej.

Vid Bockstigen utanför Burgsviken har det funnits vindkraftverk i 25 år. Planerna på en uppgradering med sju nya vindkraftverk har stött på problem, eftersom Försvarsmakten säger nej.

Foto: GA-arkiv

Burgsvik2023-10-27 06:05

I april förra året sade Försvarsmakten ja till planerna på Bockstigen II, en satsning på sju vindkraftverk som ska ersätta de befintliga fem som nu är 25 år gamla. I sitt svar uppgav dock militären att det var ett preliminärt besked som skulle kunna ändras när ett samråd enligt miljöbalken inletts.

Nu är samrådet igång, och när Försvarsmakten yttrar sig den här gången blir det nej. I sitt remissyttrande skriver Försvarsmakten att vindkraftsetablering skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del. Vilken del som skadas anges inte, eftersom den omfattas av sekretess. ”Försvarsmakten redogör inte mer specifikt för denna skada, då det skulle riskera att avslöja uppgifter vars röjande kan medföra betydande men för totalförsvaret eller i annat fall för rikets säkerhet”, står det i remissvaret.

De fem befintliga vindkraftverken vid Bockstigen sattes upp 1998, och var då Sveriges första havsbaserade vindkraftverk. Det gav FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) möjlighet att undersöka vilken påverkan vindkraft till havs kan ge på försvarets utrustning. År 2000 genomfördes mätningar vid Bockstigen, och FOI noterade då att vindkraftverket alstrade både hydroakustiska och elektromagnetiska störningar i vattnet. FOI rekommenderade därför kompletterande undersökningar för att få svar på frågan i vilken omfattning marinens sensorsystem kan störas.

Bockstigen I börjar bli till åren, och företaget Momentum AB har länge planlagt att etablera vindparken Bockstigen II på samma plats där de äldre verken står, det vill säga cirka fem kilometer sydväst om Näsudden. Om planerna förverkligas, trots Försvarsmaktens nej, beräknas byggtiden till två år. En driftsstart kan ske 2030. Därefter är den planerade livslängden minst 30 år. 

Bockstigen II beräknas producera 250 GWh el per år, vilket motsvarar cirka en fjärdedel av nuvarande årlig elförbrukningen på hela Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!