"Gotland kan bli ledande klimatkommun"

Om regionledningen vill kan Gotland ta del av miljoner från innovationsprojektet Viable cities. Det säger Allan Larsson, som ingår i ledningen för den omfattande EU-satsningen.

Klimatsamtal i Burgsvik: Gittan Frejhagen frågar ut Allan Larsson, med ryggen mot kameran, som utlovar stora möjligheter för Gotland att bli ledande - om bara regionledningen nappar.

Klimatsamtal i Burgsvik: Gittan Frejhagen frågar ut Allan Larsson, med ryggen mot kameran, som utlovar stora möjligheter för Gotland att bli ledande - om bara regionledningen nappar.

Foto: Lasse Linusson

Burgsvik2020-08-17 10:49

Klimatarbetet som organisationen "Gretas gamlingar" sparkat i gång tar sig nu konkreta former. Från att mest ha märkts som möten med flygbladsutdelning utanför butiker handlar det i dag om en rörelse med starka ambitioner att konkret påskynda omställningen av samhället – för att rädda klimatet.

– Nu händer det, deklarerar Gittan Frejhagen, initiativtagare.

Under sommaren har man samlats till coronaanpassade klimatsamtal i Burgsvik. Allan Larsson, tidigare generaldirektör för AMS, tidigare finansminister och involverad i en rad utvecklingsprojekt på Storsudret, var en av talarna i fredags. Han är ordförande för den svenska delen av Viable cities (klimatneutrala och smarta städer) Han är därtill vice ordförande i styrgruppen som leder arbetet inom hela EU.

– Ska klimatarbetet ha framgång måste man arbeta med städer. De står för mer än 70 procent av alla utsläpp, sa han om bakgrunden.

Han gav exempel från en ny stadsdel i Örebro, där energiförbrukning – och effektbehov – halveras jämfört med normal standard. Han berättade om intresset klimatinvesteringar i Hammarby sjöstad tilldragit sig:

– Vi är 20 000 som bor där. Vi har haft besök av 25 000 kineser...

Viable cities har en miljard kronor, från stat, kommuner och näringsliv. Man har redan finansierat ett 30-tal innovativa projekt. Nu står man i begrepp att sluta kontrakt med landets tre största städer, samt Lund, Växjö, Järfälla, Enköping och Umeå, med målet att nå klimatneutralitet 2030. Gotland är förvisso inte en stad, men kan haka på – och få del av miljonerna:

– Om regiondirektören Peter Lindvall hör av sig så ska jag se till att Gotland får komma med bland Sveriges ledande klimatkommuner, sa Allan Larsson på mötet i Burgsvik och fortsatte:

– Energilagstiftningen i Sverige kommer att ändras det närmaste året. Det blir bättre villkor för att producera, lagra och dela egen produktion av energi. Här skulle Burgsvik kunna vara en plats för att demonstrera vad som kan göras.

Mötets andra talare var vetenskapsjournalisten Joanna Rose. Hon gjorde en exposé över de laddbara batteriernas historia:

– Det har bara utvecklats fyra sorter sedan blybatteriet kom för 161 år sedan! sa hon och fortsatte sedan med att berätta om vilka nya tekniker kopplade till vätgas som är under utveckling.

Gittan Frejhagen: "Det är nu det händer."
Gittan Frejhagen: "Det är nu det händer."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!