Det drar ihop sig till politisk strid om Sudergården i Burgsvik. Ortens nuvarande äldreboende drivs av Attendo och har drivits på entreprenad sen det uppfördes. När socialnämndens arbetsutskott i slutet av januari diskuterade en ny upphandling, med avtalsstart september 2023, argumenterade den politiska oppositionen för en kommunalisering.
– Vi behöver ta tillbaks äldreomsorg i offentlig regi, det ger bättre möjligheter att utveckla. Enskilda anläggningar i privat regi på Gotland är vare sig bättre eller sämre än regionens, problemet är den sammantagna effekten av att hela tiden driva jakt på pengar i äldrevården genom konkurrensutsättning, säger Jörgen Benzler (V).
Behoven framöver är stora, behövs inte prispressen?
– Coronakommissionen påtalar behovet av mer resurser, inte mindre. Från staten får regionen 29 miljoner kronor vardera för de närmaste fyra åren för att stärka just äldreomsorgen, svarar han.
Håkan Ericsson (S) yrkade i första hand på att regionen ska ta över Sudergården från hösten 2022.
– Det måste bli slut på den ekonomiska svältpolitiken inom äldreomsorgen. I och med privatiseringen av särskilda boenden i Hemse finns heller ingen valfrihet på södra Gotland – eftersom regionen inte har några egna boenden.
Skulle det ändå bli upphandling vill han att regionen lägger ett eget bud. Men båda förslagen röstades ner av de borgerliga ledamöterna i arbetsutskottet.
I en reservation till arbetsutskottets förslag till beslut i socialnämnden nu på torsdag lyfter Håkan Ericsson fram regionens egen kvalitetsrapport om Sudergården från oktober förra året. I den konstateras att bemanningen är lägre i förhållande till riket och övriga Gotland, att tillgången på vikarier är låg och att ordinarie personal ofta tjänstgör över sin ordinarie arbetstid, allt enligt Socialstyrelsens öppna jämförelse. Andelen positiva svar när det gäller trygghet, förtroende och bemötande var också lägre jämfört med riket och övriga särskilda boenden på Gotland.
– Personalen gör vad de kan, hängivna eldsjälar gör mer än de är ålagda, kommenterar Håkan Ericsson.
Mer positiva omdömen gavs i rapporten om personalens utbildningsnivå och om måltiderna, där man lagar från råvara på varje enhet.
Johan Malmros (C) var med och röstade ner oppositionens förslag om kommunalisering:
– Det är en verksamhet av bra kvalitet till en rimlig kostnad, det finns ingen anledning att inte fortsätta som hittills, säger han. Jag vill poängtera att vi har tuffa kvalitetskrav vid våra upphandlingar, säger han.
Och om kritiken att jaga priser:
– Det är rimligt att vara varsam med skattebetalarnas pengar.
Men bemanningen, som det anges av Socialstyrelsen, är inte bra på Sudergården?!
– Jag skulle inte uttrycka det så, det är en förhastad slutsats. Allt hänger på hur man jobbar, svararJohan Malmros.
Likartade resonemang för socialnämndens ordförande Rolf Öström (M):
– Socialnämnden får ett överskott på 16 miljoner i år, det ger arbetsro. Men framöver blir det kärvt ekonomiskt och vi måste bedriva all verksamhet så kostnadseffektivt som möjligt.
Socialnämnden ska också behandla en ändring i den övergripande planen för konkurrensutsättning av särskilda boenden. Där är politikerna överens om att Roma äldreboende och Syréngården i Roma inte ska ut på entreprenad. Om också Fältgatan i Visby ska strykas från sådana planer återstår att se.