Regionen varnar – misstänkta bajsbakterier i dricksvattnet

Region Gotland har hittat E.coli-bakterier i det kommunala dricksvattnet och uppmanar boende i Burgsvik, Öja, Hamra och på Faludden att koka det innan det används. ”Det är inte alls vanligt att det finns i dricksvattnet”, säger Patrik Johansson, enhetschef på regionens dricksvattenenhet.

Boende i de drabbade områdena uppmanas nu att koka dricksvattnet.

Boende i de drabbade områdena uppmanas nu att koka dricksvattnet.

Foto: Tony Gutierrez

Burgsvik2024-10-22 14:26

Nyheten i korthet

  • Region Gotland har upptäckt E.coli-bakterier i det kommunala dricksvattnet i Burgsvik, Öja, Hamra och Faludden. Invånare uppmanas att koka vattnet innan användning.
  • Proverna togs på måndagen och resultaten visade sig innehålla E.coli-bakterier. Ett nytt prov har tagits och resultatet väntas på onsdagseftermiddagen.
  • Regionen har skickat ut SMS till 330 personer i de berörda områdena. Vattentankar har också skickats ut till fyra olika platser i de drabbade områdena.

Enligt regionens hemsida har det vid ”rutinmässa vattenprover” visat sig finnas E.coli-bakterier i det kommunala dricksvattnet i Burgsvik, Öja, Hamra och Faludden. Boende i de berörda socknarna uppmanas därför koka allt vatten innan det dricks eller används i matlagning.

Enligt Patrik Johansson, enhetschef på Region Gotlands dricksvattenenhet, var det på måndagen man tog proverna som visade sig innehålla E.coli-bakterier.

– Det tar 24 timmar att få ett svar. När vi fick resultatet så tog vi ett nytt prov och utfärdade också en kokanvisning i väntan på det nya provsvaret.

undefined
Patrik Johansson är enhetschef på Region Gotlands dricksvattenenhet.

Det väntas komma först under onsdagseftermiddagen. Rekommendationen om att koka vattnet kommer därför kvarstå åtminstone till dess.

Hur många berörs av kokrekommendationen? 

– Vi har skickat ut sms till 330 personer, som är skrivna inom de områden som är påverkade. Sedan vet vi inte exakt hur många hushåll det rör sig om, säger Patrik Johansson.

Hur vanligt är det att ni hittar E.coli-bakterier i vattenprover?

– Det är inte alls vanligt att det finns i dricksvattnet.

Enligt Patrik Johansson kör regionen på eftermiddagen ut vattentankar till fyra olika platser i de drabbade områdena – vid Hamra kyrka, Ica Burgsvik, Öja skola och Sudergården.

Vad gör ni om även nästa prov visar sig innehålla bakterier?

– Då får vi fortsätta göra felsökningar och se vad det kan bero på. Och kokanvisningen kommer i så fall att finnas kvar.

undefined
Äldreboendet Sudergården i Burgsvik drivs av vårdbolaget Attendo.

En verksamhet som har påverkats av bakterielarmet är äldreboendet Attendo Sudergården, där det bor 30 personer. Undersköterskan Lasse Redmo uppger att man – när nyheten kom ut – direkt började koka vatten samt åkte och köpte flaskvatten.

– Det är egentligen inte så mycket extra arbete. Det är en till grej att göra, men det funkar bra. Vi har redan dunkar redo. Och jag är van med det här. Jag har egen brunn och brukar hämta vatten, säger en obekymrad Lasse Redmo till Helagotland.

Enligt honom finns det inga tecken på att någon av de boende har drabbats av magbakterien. Patrik Johansson har på tisdagseftermiddagen inte heller några uppgifter om att vården ska ha fått in fall med misstänkt smitta från E.coli-bakterier.

Vad är E.coli?

E.coli är ett samlingsnamn för flera vanliga tarmbakterier som finns hos både människor och varmblodiga djur. Enligt Livsmedelsverket innebär ett fynd av bakterien i livsmedel eller dricksvatten en direkt eller indirekt förorening av avföring.

”Bakterien överförs till livsmedel och dricksvatten i samband med slakt, via förorenat vatten, kontakt med gödsel, skadedjur, insekter, dålig handhygien hos den som hanterar livsmedlet och dåligt rengjorda ytor i livsmedelslokaler”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. 

Flera av de E.coli-varianter som finns kan orsaka sjukdom hos människor. Diarré är det vanligaste symtomet på smitta, ibland i kombination med feber och buksmärtor. Sjukdomstillstånden brukar i normalfallet inte behandlas med antibiotika. Däremot kan det ibland vara nödvändigt med vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Förkortningen E.coli står för escherichia coli.

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!