Så ska fåglarna tvättas

Beredskapen inför en oljekatastrof i Östersjön är på väg att höjas. I helgen lärde sig ett 40-tal gotlänningar hur man tvättar oljeskadade fåglar.

För helgens övningar användes döda fåglar som samlats in och legat djupfrysta i väntan på kursen.

För helgens övningar användes döda fåglar som samlats in och legat djupfrysta i väntan på kursen.

Foto: Tobias Wallström

Burgsvik2011-03-21 04:00

Med varsamma händer lades fåglarna ner i baljor med 42-gradigt vatten. Några milliliter Yes tillsattes, och sedan började deltagarna att med tålamod och noggrannhet tvätta rent fjäderdräkten.

Vattnet måste bytas flera gånger. Till slut spolades fåglarna med rent vatten. När vattnet börjar pärla sig på fjädrarna så vet man att oljan är borta.

- Man måste vara väldigt noga. Får man inte bort alla fläckar så dör fågeln, och då är allt arbete ogjort, säger Bernt Lindqvist som var en av deltagarna.

Sverige ligger långt efter övriga länder när det gäller insatser för att rädda fåglar.

- Länge har man sagt att det är ingen idé att tvätta fåglar. Men med ny kunskap och ny teknik så fungerar det, säger Måns Hjernquist som var en av lärarna på kursen.


Stort intresse
Mer än 200 personer hade hört av sig för att vara med vid helgens utbildning. Men Burgsviks räddningsstation hade bara plats för ett 20-tal personer per dag. Totalt finns nu ett 40-tal gotlänningar som är beredda att rycka ut när det behövs.

- Vi träffade räddningstjänsten i fredags för att diskutera hur organisationen ska byggas upp. Det bästa vore att ha ett mobilt basläger med baljor, håvar och annan utrustning. Ett sådant läger skulle kunna vara underställt räddningstjänsten, tycker Måns Hjernquist.

Helgens kurs i Burgsvik ingår i ett större projekt för att höja beredskapen inför oljekatastrofer i Östersjön. Stefan Gabrielsson från KFV (Katastrofhjälp fåglar och vilt) hade innan han kom till Gotland arrangerat liknande kurser i Gävle, Stockholm och Norrköping.

- Vi utbildar totalt 200 tvättare, säger han och berättar att flera av deltagarna i september får möjlighet att delta i en slutövning i Nynäshamn.


Stor EU-satsning
Utbildningen av fågeltvättare är en del av ett EU-finansierat projekt som även omfattar Finland och Estland. Målet är att höja beredskapen genom att arbeta gränsöverskridande och genom att använda volontärer. Totalt satsar EU 3,5 miljoner euro (33 miljoner kronor).

Den höjda beredskapen behövs när trafiken i Östersjön ökar allt mer. Ständigt finns det omkring 2 000 fartyg i Östersjön och varje år sker 120-140 olyckor. Jämfört med i dag kommer mängden olja som fraktas över Östersjön att öka med 40 procent till 2015, och det i allt större tankfartyg.

KFV, som tillsammans med Svenska blå stjärnan arrangerade kursen, har ett 40-tal lokalföreningar i landet. Än så länge finns ingen på Gotland.

- Det är på gång att starta en lokalförening här också. Vi räknar med att komma igång i år, berättar Cecilia Bruun.

Det innebär att inte bara oljeskadade fåglar kommer att tas omhand framöver. Föreningen tar sig an skadade eller sjuka djur, både vilt och fåglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om