– Var är Hassan i da da? säger en man när han kliver in på Gulf-macken i Burgsvik.
– Han kommer snart, han har varit på sitt andra jobb, svarar tjejen bakom kassan.
Hassan Alarfi är ett välbekant ansikte på Storsudret. För fem år sedan flyttade han, och 97 andra nyanlända, in på Björklunda i Burgsvik. Tillsammans med sin lillebror Alhamza sökte han asyl i Sverige efter att deras hemstad Dayr az Zawr i Syrien belägrats av terroristgruppen Daesh.
– Hade jag varit kvar hade jag satts i fängelse eller dödats eftersom jag inte vill göra militärtjänst, säger Hassan.
I Burgsvik lärde sig han sig snabbt språket och började arbeta som elevassistent på Högbyskolan. Dessutom fick han jobb som snickare i Grötlingbo. Sedan tre år tillbaka arbetar Hassan på Gulf-macken i Burgsvik och i hemtjänstens resursteam.
– Jag gillar att hjälpa äldre. Vissa har jag jobbat med i flera år och byggt en relation till. Jag längtar efter dem när jag inte får träffa dem, säger han.
För att dryga ut plånboken brukar Hassan även döma fotbollsmatcher. Han har dessutom extraknäckt som vakt på Grå Gåsen under inspelningarna av "Så mycket bättre". Som om det inte var nog läser han till socialpedagog på Fårösunds folkhögskola och i våras avslutade han Svenska 3 på Vuxenutbildningen med C i betyg.
Men det räcker inte för att få permanent uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket kan inte Hassan Alarfi försörja sig.
– De kollar bara på siffror, inte på vad jag gör, säger han.
När Hassan och lillebrodern Alhamza kom till Sverige beviljades alla minderåriga från Syrien permanent uppehållstillstånd. Hassan var då 21 år. Alhamza var 16. Tack vare lillebroderns permanenta uppehållstillstånd har även deras föräldrar fått det. Men Hassan har endast beviljats tillfälligt uppehållstillstånd.
– Utan permanent tillstånd kan jag inte göra det jag vill. Jag vill köpa hus på Gotland, jag vill gifta mig och jag vill resa. Det kan jag inte göra i dag, säger han.
När Hassan ansökte om permanent uppehållstillstånd för tredje gången fick han återigen avslag. Migrationsverket menar att Hassan inte kan garantera att han inte behöver försörjningsstöd.
– Jag vet inte hur jag ska kunna hinna med mer så att Migrationsverket blir nöjda, säger han.
När Migrationsverket tittar på Hassans inkomst räknar de endast med hans lön från Gulf-macken, där han är fast anställd. Varken jobbet inom hemtjänsten eller uppdragen som fotbollsdomare räknas in eftersom den sökande måste vara garanterad en anställning i minst två år, menar Migrationsverket.
– Hemtjänsten förlänger mitt kontrakt varje år, berättar Hassan.
I Migrationsverkets uträkning över hans utgifter har de räknat med en schablonhyra på 7 147 kronor. Detta trots att Hassan inte har någon egen bostad, utan han bor med sin familj i en lägenhet som är skriven på hans pappa. Baserat på den schablonhyran bedömer myndigheten att Hassan tjänar för lite.
– Enligt Migrationsverket saknas det 2 000 kronor. De pengarna finns. Min lön räcker till att försörja två personer, säger han.
Trots att Hassan bland Burgsviksborna beskrivs som en glad och driven kille beskriver han sig själv som deprimerad.
– Det är jättejobbigt, livet är orättvist.
Men, säger han, han tänker aldrig ge upp.
– Jag är envis. Det kommer att bli bra, jag vet bara inte när.