Burgsviken utveckling AB:s första etapp av projektet i Burgsviks hamn är klar. Nu finns ett nytt servicehus för hamnens gäster och nya betongbryggor.
Hans Nilsson, Hamra, och Margret Edlund, Burgsvik, är två nyckelpersoner i sammanhanget. Hon var tidigare aktiv i hamnföreningen, en av grundarna av Buab, som äger hamnen efter att ha köpt den av Region Gotland. På senare tid har hon skött administrationen för de som tecknat aktier. Hans Nilsson har varit anställd projektledare. Inför nyöppnandet har också han arbetat ideellt.
– Det har varit febrilt sista tiden. Enligt planen skulle vi öppna servicen senast sista juni. Vi klarade det en dag tidigare. Nu kan vi börja ta betalt av båtgästerna som får den service som behövs, säger Hans Nilsson.
De största förändringarna är sju nya flytbryggor med plats för ytterligare 28 båtar och det nya servicehuset med hamnkontor, duschar och toaletter. Elsystemet är nytt och hamnområdet har snyggats upp.
– I stort sett alla jobb har upphandlats enligt EU:s regler, så det har varit mycket pappersarbete, säger Hans Nilsson.
Hamnen ingår i en krets hamnar som fått EU-bidrag och där Valdemarsviks kommun fungerat som "nod".
– Det har de skött med stort engagemang, fortsätter Hans.
I kommande etapper ska bland annat en ny yttre vågbrytare anläggas. Hamnens miljöprofil kommer att stärkas. Den ska certifieras som "Blue Flag", vilket ställer höga krav.
– Det blir mycket jobb, men är miljömässigt rätt och ger oss fördelen att synas i det nätverket, kommenterar Hans.
En olöst fråga är den framtida parkeringen.
– Av säkerhetsskäl kan vi inte ha bilar i hamnen. Och den nuvarande parkeringen ska utvecklas för rekreation, säger Margret Edlund.
Buab anser att man lämnat konstruktiva förslag till regionen om parkering utanför hamnen, men att det hittills varit trögt med gensvar.
För Margret Edlund har det ända sedan diskussionen om att köpa hamnen startade varit avgörande att den ska vara tillgänglig för alla.
– Det ska inte bli någon privatisering, säger hon.
Bolagets konstruktion som "non-profit" med röstbegränsningar och hembudsregler ska säkra att den linjen följs i framtiden. 285 personer äger aktier idag och en hög andel är bofasta på Storsudret, uppger Margret Edlund. Årets bolagsstämma, som hålls tisdag kväll, genomförs som "pappersstämma" enligt de tillfälliga regler under pandemin som regeringen beslutat om.