Sopilska i Burgsvik – trots ny återvinningsstation

Plast och papper som skräpar ner i naturen och överfulla containrar. Maria Fridh, deltidsboende i Sundre, är inte nöjd med Burgsviks nya återvinningsstation.

Maria Fridh tycker att stationen måste skötas bättre och att containrarna behöver tömmas oftare. "Då kanske det kan fungera", säger hon.

Maria Fridh tycker att stationen måste skötas bättre och att containrarna behöver tömmas oftare. "Då kanske det kan fungera", säger hon.

Foto: Sofie Regnander

Burgsvik2024-07-21 05:45

Vid årsskiftet tog Region Gotland över ansvaret för öns alla återvinningsstationer där man kan lämna sina förpackningar och tidningar. I Burgsvik kunde man tidigare lämna förpackningar på återvinningscentralen, där man också tar emot elektronik, byggavfall, miljöfarliga ämnen med mera.

Förra året beslutade regionen att öppettiderna på vissa av Gotlands återvinningscentraler skulle begränsas under lågsäsong. I Burgsvik innebar det att centralen gick från att ha öppet tre dagar i veckan till en dag under lågsäsong. Kritiken lät inte vänta på sig.

För att kompensera för detta flyttade regionen ut återvinningsstationen från centralen i början av juli. Därmed går det nu att lämna förpackningar dygnet runt alla dagar.

Mycket bra tycker vissa. Mindre bra tycker andra.

undefined
Maria Fridh tycker att stationen måste skötas bättre och att containrarna behöver tömmas oftare. "Då kanske det kan fungera", säger hon.

Maria Fridh, deltidsboende och kassör i Sundre sockenförening tillhör skaran som inte är nöjd. Hon säger att hon märkte en försämring redan när öppettiderna på centralen begränsades i våras. 

– Det var knökfullt överallt. En gång fick jag lov att slänga plasten i brännbart eftersom plastcontainern var full. Det kändes inte bra, säger hon.

När hon i början av juli åkte för att lämna förpackningar insåg hon att återvinningsstationen flyttat ut från centralen, men det hade inte gjort saken bättre tycker hon.

– Containrarna var fortfarande fulla. Det är ju ingen idé med utökad tillgänglighet om man inte kan lämna sina förpackningar. Sen tittade jag mig omkring och såg att det blåste runt en massa plast och papper som landade i naturen här omkring, säger hon.

undefined
Skräp som sprider sig i närområdet av återvinningsstationen i Burgsvik.

När Helagotland träffar Maria vid återvinningsstationen i Burgsvik mitt i veckan är det inte så många besökare på plats. En del containrar är fulla, men det finns ännu lite utrymme i andra. Maria berättar att hon var här den gångna helgen. Då var det rusning och plast från de överfulla containrarna blåste omkring. 

Efter besöket ringde hon regionen och klagade. Häromdagen fick hon ett sms-svar som inte gjorde henne mindre upprörd. Svaret löd: "Skräpet i fråga är plast som ligger utanför vårat städområde".

– Jag blev väldigt upprörd. Skräpet måste städas bort. Det kommer ju från återvinningsstationen, säger hon.

Region Gotlands avfallschef Birger Björkman säger att regionens entreprenör har utökat sina hämtningar och han vill också tipsa om att det vid återvinningsstationerna finns skyltar med länkar och en QR-kod där man enkelt kan rapportera in om det är skräpigt eller om containrar behöver tömmas. Entreprenören ska då agera ganska snabbt, säger han.

undefined
På skylten finns det länkar och en QR-kod som man kan använda om man vill anmäla att behållarna är fulla eller om det är skräpigt på platsen.

– Jag vill också tillägga att de återvinningsstationer som vi har bara är till för hushåll. Om det är företag som lämnar så kan det snabbt bli fullt, säger Birger Björkman.

 Enligt den nya lagen som gäller från och med den första januari ska företag lämna in sitt material till "marknadsdrivna krafter" – alltså privata alternativ som hanterar avfall. Han säger att man inte upplever att detta efterföljs till fullo ännu.

– Kommunerna får en ersättning för att man tagit över ansvaret för insamlingsställena. Men det finns ett "statistiskt tak". Når en kommun taket får man ingen ersättning för den del som överstiger taket. Då måste pengarna tas ut på avfallstaxorna, från privatkunderna. 

Är det uppsatta taket för snävt i Gotlands fall?

– Jag tror att det är för snävt. Naturvårdsverket som beslutar om ersättningen har utgått från en kommunklassning där Gotland klassas som småstad. Det innebär att vi får lite mindre ersättning eftersom man utgår från hur många som är skrivna här. Man tar inte hänsyn till att befolkningen ökar på sommaren. Det är något vi har lämnat kommentarer om i remiss till Naturvårdsverket, säger han.

undefined
När containrarna är fulla blåser plast och papper lätt i väg.

På frågan om hur man städar runt återvinningsstationerna svarar Birger Björkman att det enligt avtal ska städas två meter utanför stationerna. Efter en stund ringer han dock tillbaka och säger att städzonen i Burgsvik kommer att utökas eftersom återvinningen inte är helt färdig. Ett nytt staket som ska skydda mot starka vindar har inte kommit på plats.

Det har bara gått drygt ett halvt år sedan regionen och alla andra kommuner i landet fick ta över ansvaret för återvinningsstationerna och Birger Björkman säger att man kommer att behöva utvärdera både det ena och det andra. 

– Vi kommer absolut att göra det och jag tror att hela Sverige kommer att behöva utvärdera efter det här året. Tittar man på vad som händer i olika kommuner så har det inte varit smärtfritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!