Vattenprojektet på Storsudret har fått stor uppmärksamhet, lokalt på Gotland och i rikstäckande medier. I forskarvärlden, bland de som intresserar sig för vattenförsörjning, är projektet välkänt. Region Gotland deltar tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet och Forum Östersjön.
Det hela går ut på att utforska möjligheterna att ta tillvara den nederbörd som, trots ständigt återkommande problem med torka, trots allt finns. Projektet framhåller att kunde man klara att behålla en procent av den nederbörd som faller under ett år på Storsudret så skulle vattenförsörjningen klaras. Utmaningarna är främst att nederbörden faller under "fel" tid på året och att det mesta vattnet rinner ut i havet – det som inte redan avdunstat.
Man arbetar längs flera spår, för att behålla – och för att återvinna – vatten.
– I Burgsvik testar vi nu en metod för att rena avloppsvatten. Det är speciellt på så sätt att vi renar vattnet innan det nått ett reningsverk, berättar Staffan Filipsson, projektledare från IVL och fortsätter:
– Det är betydligt mer energieffektivt, i ett vanligt reningsverk måste man tillföra massor med luft. Och vi slipper processen med slam som ska rötas i rötkammare.
Försöket med rening av avloppsvattnet sker i två containrar, uppställda intill det gamla reningsverket i Burgsvik – som inte längre används, då avloppsvattnet numera pumpas till Klintehamn. Avloppsvattnet renas med membranteknik. Först avlägsnas grövre partiklar och i slutfasen renas vattnet med omvänd osmos, alltså samma teknik som vid avsaltningsverken i Herrvik och Kvarnåkershamn.
En annan bärande tanke i projektet är att ta tillvara vatten från Mjölhatte träsk, genom fördämning. Där hade ”Testbädd Storsudret” hoppats på att en anmälan skulle räcka, då lantbrukare med omgivande mark var med på noterna. Men sedan en annan fastighetsägare inte velat godkänna de planerade åtgärderna har länsstyrelsen riktat ett föreläggande. Nu behöver man söka tillstånd i Mark- och miljödomstolen för att komma vidare. Kravet gäller också en kortare testperiod man hade hoppats kunna genomföra under hösten, men som nu dröjer.
Renat avloppsvatten och fördämning är delar av ”testbädden”. Men, framhåller Staffan Filipsson:
– Inte minst viktigt är den infrastruktur med mätutrustning som finns på plats. Där kan forskare hela tiden studera ytvatten, grundvatten och flöden.