Trött på ständiga inbrott på återvinningen

Agne Widén på Burgsviks återvinningscentral har tröttnat på alla inbrott. Han har flera gånger påtalat detta för regionen - men ingenting har hänt.

Tjuvarna tar sig in genom att klippa hål i stängslet. Enligt Agne Widén går det nästan inte en dag utan att det har varit inbrott på Burgsviks återvinningscentral.

Tjuvarna tar sig in genom att klippa hål i stängslet. Enligt Agne Widén går det nästan inte en dag utan att det har varit inbrott på Burgsviks återvinningscentral.

Foto: Lasse Linusson

Burgsvik2019-10-16 07:00

Agne Widén har jobbat på Burgsviks återvinningscentral i nio år. Han säger att det har varit problem med inbrott i stort sett hela den tiden.

– Det är inbrott året runt. Nästan varje gång jag kommer till jobbet så har det varit inbrott. Allt som jag sorterat och lagt i ordning är utrivet och ligger i ett virrvarr.

Vad är de ute efter?

– Elektroniken. Bilbatterier är de också intresserade av. Det är blyet i batterierna som man får bra betalt för nu.

Tjuvarna tar sig in genom att klippa hål i stängslet. Agne har slutat låsa bodarna eftersom det bara leder till värre problem.

– Jag körde fram en stor sten och la framför boden med elektronik. Som hämnd sprayade de lim i alla lås här så jag fick skära upp varenda lås. Det är hopplöst och regionen gör ingenting.

Vad tycker du regionen borde göra?

– Jag tror att kameror kanske skulle avskräcka.

Agne Widéns chef, Per Jacobsson har avtal med regionen och sköter flera återvinningscentraler på ön. Han berättar att Burgsviks återvinning är den mest utsatta, men även återvinningen i Hemse har drabbats av flera inbrott den senaste tiden.

– På återvinningen i Burgsvik är det i praktiken bara lugnt mellan jul och nyår. Jag har påtalat det här för regionen länge, senast förra veckan sa jag att så här kan vi inte ha det, men än har det inte hänt något.

Claes Friberg, driftansvarig på teknikförvaltningen, är medveten om problemet. Han säger att man från regionens sida polisanmäler alla inbrott. 

Har ni några andra lösningar?

– Vi har på gång en ansökan om kameraövervakning. Den är inte färdig, men jag hoppas kunna skicka in den inom kort.

Kan det bli aktuellt även för Hemse där inbrotten ökat sista tiden?

– Ansökan kommer att gälla samtliga återvinningcentraler. Inbrott är ett problem på mer eller mindre alla centraler. 

Det här problemet har ju pågått en längre tid. Varför har det inte hänt något?

– Vi har försökt att hitta andra lösningar.

Som?

– Flytta på saker och ting, låsa och laga stängsel. Men nu har vi kommit till vägs ände och tänker alltså ansöka om kameraövervakning. Man ska samtidigt ha klart för sig att kameror inte är gratis. Det är pengar som vi måste ta från taxekollektivet. Taxan, inte skattepengar, ska täcka alla kostnader i verksamheten. 

Så vi kan förvänta oss höjda avgifter?

– Ja, pengarna ska tas någonstans i från. Det blir en konsekvens när det finns folk som snor saker.

När Agne Widén kommer till jobbet möts han nästan alltid av oreda i elektronikboden.
När Agne Widén kommer till jobbet möts han nästan alltid av oreda i elektronikboden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!