Unga stekare fixar sommarjobbet själva

När Guldkaggen stängde i Burgsviks hamn tänkte syskonen Schollin att det måste hända något. Sagt och gjort de köpte in en begagnad foodtruck och började steka hamburgare.

Alla kan bemästra alla stationer. Men Fabian är den som är duktig på att steka hamburgare, Sofie är social och en klippa i kassan och Felix är den som har koll på att tekniken i vagnen funkar.

Alla kan bemästra alla stationer. Men Fabian är den som är duktig på att steka hamburgare, Sofie är social och en klippa i kassan och Felix är den som har koll på att tekniken i vagnen funkar.

Foto: Sofie Regnander

Burgsvik2020-07-28 08:30

När Guldkaggen inte längre erbjöd någon servering i Burgsviks hamn tyckte syskonen Schollin; tvillingarna Sofie och Felix 16 år och lillebror Fabian 14 år, att det var tråkigt. Det måste hända något. Sagt och gjort, förra året köpte de in en begagnad food truck och började steka hamburgare. 

De beskriver sig som amatörer som gillar burgare och så har de en pappa som lagar väldigt god mat. Det har smittat av sig.

– Vi har också rest runt mycket i Sverige och ätit väldigt många olika hamburgare, berättar Fabian.

– Innan vi drog igång stekte vi en massa hamburgare och lät våra kompisar smaka. Vi experimenterade med olika ostar, hur mycket salt skulle det vara och andra kryddor. Sen byggde vi om vagnen så att den skulle funka, berättar Sofie.

Hur gick det då?

– Det gick bättre än vi hade trott. Och i år går det nog ännu bättre. Det känns som att många väljer att stanna i Sverige och ha semester i år, säger Fabian.

Syskonen plockar själva ramslök och tillverkar egen dressing. De har undersökt marknaden för att hitta så lokala råvaror som möjligt.

– Det är många som frågar efter coca-cola, men det säljer vi inte. Det finns lokala bryggerier och jättebra utbud av lokala grönsaker. Vi vill ju kunna stå här om 40 år utan att det ska bli en klimatkris, förklarar Sofie.

Förra året hade de inte åldern inne utan drev verksamheten i föräldrarnas företag, men i år, när tvillingarna fyllt 16 år, har de startat ett handelsbolag. 

– Man lär sig hela tiden på att vara egen. Härom dagen var det problem med en fas i en säkring. Det fick vi bara lösa. Det är ett större ansvar att driva ett företag, men ger också en större frihet.

Syskonen jobbar mellan 11 och 16 på dagar – när det inte regnar. De skulle kunna tänka sig att utöka öppettiden något, men mamma och pappa har sagt nej. De måste få lite sommarlov också.

– Vi hoppas kunna utöka verksamheten på fler ställen här på Gotland. Men det får vi se, det tar vi då.

Hur går det att samarbeta så här tätt?

– Ibland när det är riktigt stressigt så kan det väl bli lite tjafs om vem som ska diska och så. Men för det mesta håller vi sams. Vi lär känna varandra bättre och hänger mycket tillsammans. 

Har du något råd till andra som vill fixa sommarjobb som ni gjort?

– Man ska ha en tydlig målbild. Det kan vara svårt i början, men det blir kul efter ett tag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!