Planerna för innovationscentret i Burgsviks hamn

Det innovationscenter som planeras i Burgsvik ska visa hur vindkraft kan användas för att producera vätgas, och samtidigt ge syre som kan rädda Östersjön.

Så här ser det innovationscenter i Burgsvik ut som Burgsviken utvecklingsbolag AB sökt bygglov för. Centret, som blir 350 kvadrat, får IVL och OX2 som hyresgäster, som ska visa hur el från vindkraft kan användas för att tillverka vätgas.

Så här ser det innovationscenter i Burgsvik ut som Burgsviken utvecklingsbolag AB sökt bygglov för. Centret, som blir 350 kvadrat, får IVL och OX2 som hyresgäster, som ska visa hur el från vindkraft kan användas för att tillverka vätgas.

Foto: Basarkitekter

Burgsvik2023-01-15 10:55

Som GA tidigare berättat har det positiva förhandsbeskedet för innovationscentret som Burgsviks utveckling AB vill bygga vid Burgsviks hamn överklagats. Det hindrar dock inte bolaget från att gå vidare med planerna. En ansökan om bygglov har lämnats.

– De flesta i Burgsvik tycker att förslag som utvecklar orten är positiva, säger styrelseordföranden Maria Halla och berättar att utvecklingsbolaget fanns med vid varje marknadsdag i Burgsvik under sommaren för att presentera planerna.

Maria Halla har efterträtt Håkan Ahlsten som ordförande för utvecklingsbolaget, och fick direkt ett stort projekt att ta hand om. Innovationscentret som planeras ska ha vindkraftsbolaget OX2 och Svenska miljöinstitutet IVL som hyresgäster. IVL är redan engagerat i en rad vattenprojekt på Storsudret, och OX2 planerar en stor vindkraftspark (Aurora) sydväst om Gotland. 

Tillsammans vill de visa hur energi från havsbaserad vindkraft kan användas för att tillverka vätgas, och hur ”restprodukterna” från den processen kan återanvändas.

undefined
Burgsviks hamn är intressant som knutpunkt när vindkraften till havs söder om Gotland ska byggas.

Vätgas produceras genom att vatten med hjälp av en elektrolysör spjälkas i vätgas och syre. Vätgasen spås bli en viktig energikälla i framtiden. Det syre som frigörs vill IVL inledningsvis använda för att syresätta Burgsviken. Forum Östersjön har tidigare tillsammans med campingen anlagt en havspool i Fide för att syresätta vattnet och försöka rädda viken.

I större skala kan syre från vätgasproduktion användas för att väcka liv i Östersjöns döda havsbottnar. Enligt de senaste mätningarna är cirka en femtedel av bottnarna helt syrefria.

undefined
Maria Halla är ny ordförande för Burgsviken Utveckling AB. Här vid hamnen i Burgsvik ska det nya innovationscentret ligga enligt planerna.

Produktionen av vätgas alstrar även värme.

– Den vill vi använda till att värma upp innovationscentret. Centret är ett demoprojekt som kommer att innehålla konferensrum, forskarrum, bibliotek och utrymme för utställningar. Ambitionen är att även skapa arbetstillfällen, säger Maria Halla och fortsätter:

– Produktionen av vätgas ska ske vid brandstationen i Burgsvik. Där kommer det även att finnas ett tankställe för vätgas. Både kollektivtrafiken och Destination Gotland har visat intresse för den.

För närvarande finns det fem tankstationer för vätgas i Sverige. 

undefined
Maria Halla hoppas att centret både ska locka besökare och skapa arbetstillfällen.

I anslutning till centret planeras en landbaserad fiskodling, som ska visa hur man renar vatten in och ut ur odlingen och föder upp frisk och ätbar fisk utan att behöva några ohälsosamma tillsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!