Vinmakaren flydde Italien under klimathot

I Italien hotar klimatförändringar att bränna sönder jordar och vinplantor. På Sudret är förutsättningarna bättre, där satsar vinmakaren Andrea Guerra och Emma Serner på hållbar odling.

Emma Serner och Andrea Guerra menar att klimatet i Hamra är helt rätt för en vingård.

Emma Serner och Andrea Guerra menar att klimatet i Hamra är helt rätt för en vingård.

Foto: Henrik Radhe

Burgsvik2021-02-06 09:00

Klimatnödläge

Italien exporterar vin för flera miljarder kronor om året, men näringen skakas nu av klimatförändringar. Andrea Guerra, utbildad oenolog – expert på vin och dess tillverkning – vid universitetet i Italien, tog beslutet att lämna landet:

– Det var 50 grader i solen och man kunde inte jobba. Karaktären i druvorna försvinner i värmen och de blir som russin. Vid 50 grader slutar plantorna att fungera, säger Andrea Guerra och berättar att han var produktionschef på en vingård i Toscana.

Vanligtvis lätta Chianti Classico-viner blev till tunga röda viner, omöjliga att känna igen från de gamla recepten, och produktionsteamet höll varje år möten för att diskutera det allt allvarligare läget med klimatet.

Nu blickar han ut över ett hav av vinplantor i den gnistrande snön vid Långmyre i Hamra. Här förverkligar han och Emma Serner drömmen om en egen vingård under eget varumärke. 

Det var till skörden 2016 som Emma, sommarbarn i mormors gotlandsgård i Hamra, kom till Italien som praktikant. Den romantiska bilden av vinskördar under Toscanas sol blev sann. Till jul och nyår följde Andrea med henne till Sverige på ett första besök.

– Då visste jag inte vad Gotland var, erkänner han medan båda berättar om sitt stora gemensamma livsprojekt på Sudret.

När Emma, halvt på skoj, förde fram idén om att skapa en vingård vid släktens sommarparadis på Gotland var Andrea med på tåget.

– Vi ville ifrån Italien, för att klimatförändringarna är för stora, och vi ville absolut inte vara en del av problemet, säger hon och berättar hur känsliga vinsorter där kräver besprutning mot både insekter och svampsjukdomar för att rädda skörden.

Jordprover från Hamra analyserades på laboratorium i Italien och väderstatistik från SMHI analyserades minst lika noga.

– Andrea hade 500 000 olika frågor, men kom fram till att det på pappret skulle fungera, säger Emma Serner och berättar hur 26 000 hybridplantor, korsningar tåliga mot svampangrepp, planterades under en månads tid våren 2018.

Snart tre år senare har 200 liter vin tillverkats på prov, och i veckan kom de första prototyperna på flaskor.

– Nu är det på riktigt. Första skörden, första flaskorna, det är en jätteupplevelse! Vårat mål är att producera ett kilo druvor per planta, mellan 24 000 och 25 000 flaskor om året, säger Andrea Guerra.

Vitt, rött, rosé och bubbel ska finnas i sortimentet, med extra fokus på de mousserande vinerna. Men även om temperaturen på Sudret inte når upp till 50 grader som i Italien märker Emma och Andrea av klimatförändringarna även på Gotland.

– Här uppe är det ganska rejält påverkat, säger han och visar åkerns högsta del där uppskattningsvis 15 procent av plantorna dött på grund av torkan somrarna 2018 och 2019.

Planer finns redan på att utöka arealen. Vinstockar blir minst 50 år gamla och alla satsningar görs långsiktigt och hållbart.

– Klimathotet är inte bara att det blir varmare – med två graders temperaturhöjning försvinner livsverk och delar av Sudret. Då kommer man att behöva åka båt mellan Burgsvik och Fide, så vi vill ligga åtminstone tio meter över dagens havsnivå, säger Emma Serner.

Hon önskar att klimatarbetet gick betydligt snabbare än det gjort hittills.

– Se på corona, inom loppet av några veckor gick det att införa en pandemilag och ändra sättet vi reser på. Vi borde passa på nu, när vi är i återstart efter corona och ändå redan har bytt vanor.

Emma Serner berättar hur frustrerad hon blir när hon hör argument som att besluten måste tas på högre nivå.

– Det framstår som att det är ekonomiskt omöjligt att vara hållbar, men så är det inte. Som konsument har vi alla ett ansvar och kan styra jättemycket genom våra val och att ställa krav.

Att bygga sin egen framtid och vingård har hittills inneburit betydligt mer jobb än om de hade stannat kvar i Italien. Men varken Emma eller Andrea ångrar sitt beslut.

– Nu är jag ansvarig för min egen lycka. Det är lite skrämmande att allt är satt på spel, men samtidigt är det fantastiskt, säger hon.

Granne med Burgsviks bryggeri en knapp mil hemifrån väntar höga ståltankar redo att jäsa de olika vinerna. Hade det varit i Italien hade vinet sålts på Hoburgshallen strax intill, men Andrea hoppas att gårdsförsäljning ska bli tillåten.

– Då får vi ett annat samtal med våra kunder, och kan berätta vår historia och våra tankar, säger han.

Fakta

Valborgshelgen 2018 började planteringen av de 26 000 hybridplantorna.

5 hektar, en halv kilometer åker, täcks nu av vinstockar.

Kaniner har visat sig vara ett stort problem, som kräver att plantorna skyddas av gröna små hus.

Plantorna beskärs varje vinter, ett hantverk som tar 2 personer en hel månad.

I år kommer de första vinerna att serveras, men bara vid provsmakningar.

Påsken 2022 är förhoppningen att släppa gårdens vita och rosé, det röda senare under 2022 och exklusivt bubbel under 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!