Sedan 1992, med undantag för pandemiåren, har VM i drikke arrangerats på Gotland. I år fanns det av olika anledningar farhågor för att tävlingen skulle utebli. Bland annat var lokaliseringen ett stort frågetecken.
– VM i drikke var ett sjunkande skepp och jag vaknade en morgon och tänkte att det får inte ske, berättar Anders Mattsson från Hablingbo, som kanske är mest känd för sina insatser för gutnisk idrott.
Anders Mattsson kontaktade några vänner och en arbetsgrupp bildades – och efter Bernt ”Bison” Nilssons många förtjänstfulla år som VM:s juryordförande har nu Anders Mattsson tagit över stafettpinnen.
Gruppen eller drikk-nämnden som de kallar sig har träffats ett par gången och består förutom juryordförande Anders Mattsson av Birgitta du Rietz som driver Stora Gåsemora, Erik Broström från Boge bränneri, Sylve Gillerfors, tidigare polis på Gotland, Tryggve Berling, tidigare chef för deltidsbrandstationen i Burgsvik och Martina Jakobsson, kock och inte minst dotter till Tore Jakobsson – självaste upphovsmannen till VM i drikke.
Varför är det viktigt att bevara den här tävlingen?
– Det skulle vara tråkigt om traditionen dog ut. Den känns lika viktigt som gutnisk idrott, säger Anders Mattsson.
– Det är väl egentligen inget unikt för Gotland. Man har bryggt sin egen drikke i hela Sverige, men här har traditionen levt kvar. Här har traditionen har varit obruten sedan vikingatiden och därför känns det viktigt att den får fortsätta tycker jag, säger Erik Broström.
Hur ska en riktigt god drikke smaka då?
– Den ska inte vara starkare än att man kan sitta en hel kväll och ljuga lite utan att det blir dum-snack. Det är en bra drikke, säger Sylve Gillerfors.
Ett av gruppen första uppdrag har varit att hitta en ny tävlingslokal. Efter ett par år på Fårö och Stora Gåsemora har det beslutats att VM ska flytta söderut igen. Närmare bestämt till Grå gåsen i Burgsvik där tävlingen kommer att hållas den 11 november.
– Vi har längtat efter att få frågan om vi vill ha VM i drikke. Det ska verkligen bli roligt, säger Cecilia Westerholm Beer som driver Grå gåsen tillsammans med Björn Westerholm.
Förr serverades lammskalle till den efterföljande VM-festen, men den delikatessen kommer inte att dukas upp på Grå gåsen, säger Cecilia Westerholm Beer
– Vad det blir för mat är hemligt ännu... för vi har inte bestämt oss än. Men lammögon till snapsen hoppar vi över, skrattar hon.