Ecomb är ett mindre ingenjörsföretag med bas i Södertälje. Företagets fokus är att utveckla miljöförbättrande teknik. Bland annat har man tagit fram en patenterad teknik som minskar utsläpp i större pannor inom industrin och fjärrvärmenät.
Nu håller man, i dotterbolaget Ecomb Ocean Recycle, på att ta fram ny teknik som på ett mer effektivt sätt ska syresätta döda sjö- och havsbottnar. Bolaget kommer nu att samarbete med Forum Östersjön och Burgsviken Utveckling AB. En avsiktsförklaring mellan parterna har nyligen tecknats.
– Vi fick kontakt med det här företaget under Almedalen. De visste att vi fanns och vi tyckte att det de håller på med är intressant, så vi hade ett möte. De är på jakt efter lämpliga ställen att prova sin teknik på och vi har en vana av att samverka i större projekt och har en egen hamn. Det passar ju som hand i handske, säger Jan Larsson, ordförande i Forum Östersjön.
Det finns idag teknik som genom fasta installationer pumpar ned syrerikt ytvatten i rör till botten. Mikrobubbelteknik nära botten är också etablerad, främst i USA, där tekniken används i minst 45 olika projekt. Ecombs nya patenterade teknik går ut på mobil syresättning med mikrobubblor. Detta ska ske via en båt som drivs med sol och vind. Från båten kommer slangar med extremt små hål att spruta ner syre till de döda bottnarna.
– Det här är fantastiskt roligt, säger Hans Nilsson, projektledare för utvecklingen av Burgsviks hamn i Burgsviken Utveckling AB, Buab.
– Vi håller på att utveckla hamnen, ett projekt som kommer att pågå i fyra år, där miljöhänsyn är ett ledord. Mobil syresättning ligger helt i linje med den utvecklingen som Buab eftersträvar.
I samarbetet, vad kan eller kommer ni att ställa upp med?
– Det finns otroligt många duktiga människor här och i hamnen kommer vi att se till att det finns en bra anslutningspunkt för båten och ordna med till exempel laddning om det skulle behövas.
Företaget Ecomb har nyligen startat en crowdfunding-kampanj för att bygga en ny båt för projektet. Vd Ulf Hagström räknar med att få ihop finansieringen under hösten och att båten är färdigbyggd i april eller maj 2020.
– Sen ska tekniken testas och Burgsviken ligger i topp bland de platser där vi vill börja. Jag hoppas att vi kan se resultat i Burgsviken redan nästa år, säger Ulf Hagström.