Erik är på jakt efter myggor

Nu har projektledaren för Myggjakten, Erik Blomgren, satt upp sin fälla på Gotland. Myggorna han fångar vid Salmans i Burs kommer att ingå i den nationella kartläggningen av stickmyggor.

Doktorand. Myggjakten ingår i Erik Blomgrens doktorandstudier som ska visa utbredningen av olika arter av myggor.

Doktorand. Myggjakten ingår i Erik Blomgrens doktorandstudier som ska visa utbredningen av olika arter av myggor.

Foto: joel nilsson

Burs2012-07-24 04:00

Bakom ett uthus står den, fällan som med hjälp av gasol alstrar koldioxid och värme för att locka myggorna. När de närmar sig sugs de in i ett munstycke och hamnar i en påse.

Två nätter har gett 240 myggor och Erik Blomgren har noterat att det är 5-6 olika arter.

Att han valt Burs beror inte på att det är gott om myggor i socknen, utan på att sambon Anna Duse har sitt föräldrahem vid Salmans. Både hon och Erik Blomgren är doktorander och arbetar med sina avhandlingar vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Erik Blomgren tänker ställa upp fällan på några andra håll på Gotland, och på Fårö finns en privatperson med egen fälla som hjälper till.

Myggorna som fångas paketeras i provrör och märks med fångstplats. Sedan skickas de till SVA för att frysas in.


Rolig höst
I hela landet finns ett 90-tal personer som deltar i projektet och som skickar in sina fångster till SVA. För Erik Blomgren väntar en höst där han ska titta på myggor i mikroskop för att artbestämma dem. Ett digert arbete, för har det varit fullt i fällorna blir det flera hundra tusen myggor att studera.

- Det ska bli roligt. Man lär sig snabbt att se skillnaden, säger han och berättar att han bland annat letar efter skillnader i längden på bakkroppen, myggans hårstrån och fjäll på vingarna.

Som en förberedelse inför projektstarten besökte han myggexperterna vid Englands naturhistoriska riksmuseum i London.

Det är över 30 år sedan den senaste inventeringen av myggor gjordes i Sverige. Det finns cirka 33 000 arter i världen, varav 2 000 i Sverige. Men det är bara de blodsugande stickmyggorna som intresserar Erik och då handlar det för Sveriges del om 45-50 arter.

- Det är mest intressant att kartlägga de blodsugande myggorna eftersom det är de som sprider sjukdomar, säger Erik Blomgren.

Bland de sjukdomar som kan spridas med myggor finns west nile virus, som både drabbar människor och djur. Den har dock inte förekommit i Sverige, men finns bland annat i Grekland och Italien. I Sverige kan människor smittas med harpest och Ockelbosjukan via myggbett.

- Ett allt varmare klimat innebär ökad risk för sjukdomsspridning, tror Erik Blomgren.

Resultaten från Myggjakten ska sammanställas för att ge en kartbild över de olika arternas utbredning. Den kunskapen ska underlätta insatser vid sjukdomsutbrott. Genom att bekämpa myggor i förebyggande syfte kan smittspridning bland exempelvis får, nöt och hästar minska.

Kartläggningen görs inte bara i Sverige. Liknande arbete pågår i sju andra europeiska länder.

Myggor verkar föredra vissa personer framför andra. Det beror på de lukter vi utsöndrar.

Förebygg myggbett genom att bära ljusa kläder. Allergimedicin med antihistaminer kan förebygga klåda och svullnad. Myggmedel med ämnen som påverkar myggornas luktsinne hjälper. De känner inte din lukt och letar i stället upp ett annat byte.

Lindra besvären av ett bett genom att kyla ner det med kallt vatten, en isbit inlindad i tyg, alsolsprit eller kylbalsam.

Fakta: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om