"Jag brinner verkligen för kvinnors hälsa"

På Förskolan Lyckan i Burs har personalen under våren genomfört ett projekt med fokus på kvinnors hälsa. En av huvudpersonerna i satsningen är PT:n och idrottsvetaren Jessica Bäckström. "Vi kvinnor måste lära oss mer om vår egen biologi", säger hon.

Under våren har personalen på Förskolan Lyckan i Burs genomfört ett hälsoprojekt som haft fokus på kvinnors hälsa och varit helt anpassat efter varje individs behov och förutsättningar.

Under våren har personalen på Förskolan Lyckan i Burs genomfört ett hälsoprojekt som haft fokus på kvinnors hälsa och varit helt anpassat efter varje individs behov och förutsättningar.

Foto: Emil Lundberg

Burs2020-06-01 09:39

Solen skiner från en klarblå himmel samtidigt som personalen på Förskolan Lyckan ägnar sig åt diverse vårpyssel på gården utanför det som tidigare var socknens byskola. Dagen då GT besöker Burs råder full aktivitet, trots att det är studiedag och förskolan tom på barn.

På plats finns dock Lyckans samtliga anställda, tio kvinnor, som under våren genomfört ett projekt med fokus just på kvinnors hälsa. Bakom initiativet står förskolechefen Hanna Winther.

– På vårkanten har vi alltid dragit igång något hälsoprojekt för personalen i någon form, och i år funderade vi hur vi kunde göra det ännu mer individanpassat än tidigare. Då kom vi på att vi har en PT som bor i socknen och som specialiserar sig på just sådant, så då kontaktade jag Jessica och hon nappade på idén direkt, säger hon.

Jessica heter Bäckström i efternamn, är 39 år gammal och bosatt i Burs. Hon är utbildad idrottsvetare och personlig tränare, och hon har en stor passion för hälsofrämjande arbete, och då främst gentemot kvinnor.

– Jag brinner verkligen för kvinnors hälsa, och har tänkt starta upp en verksamhet till hösten med fokus på precis de här delarna. Så det var inte speciellt svårt att tacka ja när Hanna ringde och frågade, säger hon.

Jessica Bäckström menar att kvinnors hälsa har "kidnappats av skeva ideal", och att det pratas alldeles för lite om funktion och hur kvinnors biologi påverkar hälsan och välmåendet.

– Det är alldeles för stort fokus på utseende, storlek och att behaga. De dieter som saluförs för kvinnor är oftast testade och framtagna på män, och dessa kan i vissa fall ha en direkt negativ påverkan på vår biologi. Vi måste lära oss om våra egna system, och vi måste lära oss hur vi tränar och äter utifrån vår biologi och våra förutsättningar. 

Jessica förklarar hur kvinnors biologiska rytm innehåller "spännande och komplexa" hormonella processer, där kemin i hjärnan exempelvis förändras med 25 procent under menstruationscykeln, men att det överlag forskas och skrivs väldigt lite om ämnet. 

– Ett exempel på hur lite kunskap det finns kring det här är ju att väldigt få vet om att högintensiv träning kan störa den biologiska rytmen under vissa delar av menstruationscykeln. Jag är övertygad om att vi måste tillgängliggöra kunskap kring träning, hälsa och livsstil för alla, men i synnerhet för kvinnor, och där är Förskolan Lyckan en arbetsplats i framkant.

På föräldrakooperativet i Burs inledde Jessica Bäckström våren med att hålla en inspirerande föreläsning. Därefter har hon haft enskilda möten med de anställda för att ta fram en plan för var och en av dem, helt anpassat efter varje persons behov och förutsättningar.

– Planerna handlade om rörelse och träning, men även om återhämtning och att våga lyssna på kroppen. Därefter träffade jag dem igen några veckor in i projektet för att prata om och gå igenom den plan vi gjort och för att göra om den vid behov. Så småningom ska vi även ha en slutträff där vi ska gå igenom vad vi uppnått.

Mellan träffarna har personalen på Lyckan dessutom haft kontakt med Jessica löpande, och hon säger att kommunikation med gruppen fungerat över all förväntan.

– Det här är en fantastisk samling kloka, insiktsfulla och modiga kvinnor som verkligen vågat dela med sig, vilket är en förutsättning för att det ska fungera. 

Bland personalen på Lyckan verkar projektet ha tagits emot med både öppna sinnen och armar, och flera av de anställda på förskolan säger att våren varit "som början på en resa". 

– Jag trodde att mina behov låg på ett fysiskt plan, men det har snarare landat i att jag ska bli bättre på att lyssna på min egen kropp och att inse att det som är hälsa för dig inte nödvändigtvis är hälsa för mig, säger förskolechefen Hanna Winther.

Hon får medhåll från Stina Lidman, som uppskattar att Jessica Bäckström utelämnat alla typer av hälsotrender under projektets gång.

– Det har snarare handlat om att hitta sina egna drömmar och behov, säger hon.

När det gäller just drömmar har Stina Lidman fått möjlighet att förverkliga en under våren, och detta under stöttning och peppning av Jessica Bäckström.

– Jag har alltid velat prova på marklyft, men har aldrig vågat dra igång det innan. Men med hjälp av Jessica så har jag tagit tag i det nu, och även testat på flera andra grenar inom styrkelyft.

Träning och mens

Forskning visar att kvinnor som främst styrketränar under menstruationscykelns två första veckor kan få bättre effekt och uppleva träningen som mer positiv än de som främst styrketränar de två sista veckorna under menscykeln. 

När det gäller konditionsträning finns inte lika mycket forskning genomförd, men vissa studier tyder på att det skulle kunna vara en fördel att öka mängden konditionsträning under de sista två veckorna av menstruationscykeln. 

Källa: Idrottsforskning.se. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!