"Krogturer" och expresslinjer ska få oss att välja bussen

Om bilkörandet ska minska måste det finnas bra alternativ. Nu inleds en rejäl utökning av öns kollektivtrafik. Programmet innehåller flera intressanta förslag.

Bussen ska komma oftare, även vid denna tid på dygnet.

Bussen ska komma oftare, även vid denna tid på dygnet.

Foto: Tommy Söderlund

BUSSIGT VÄRRE2019-02-23 10:05

Enligt både nationella och regionala mål ska användandet av kollektivtrafik öka på Gotland. "Trafikförsörjningsprogram 2019", som slutgiltigt ska antas av regionfullmäktige på måndag, sätter målet till 15 procent fler resande, räknat i antal resor.

Programmet föreslår också ett antal åtgärder för att detta ska komma till skott. Generellt handlar det om ett utökat antal bussturer, både på landsbygden och i Visby.

På de mest trafikerade sträckorna, de så kallade stomlinjerna, föreslås minst en tur per timme – i varje riktning – under dagtid på vardagar.

Men dessutom ska möjligheterna utökas på kvällar och nätter, särskilt under helgerna. På så sätt kan du ta bussen hem från krogen eller från ett helgevenemang, även om du inte bor i närheten.

– När vi var ute på vår turné i våras talades det mycket om turer på kvällarna. Och om bussar från färjan, berättar regionens kollektivtrafikutvecklare Anita Norrby Carlsson.

Även det sistnämnda, bussförbindelser med Visby hamn, finns med i programmet. Liksom med flygplatsen – taxibolagen och Flygbussarna får alltså utökad konkurrens.

Ett annat intressant förslag är införandet av snabbturer, åtminstone på prov, under pendlingstimmarna. Expressbussar, med andra ord.

– Vi konkurrerar ju med bilen och ett sätt att göra det är att snabba upp bussturerna. Men det blir alltid en avvägning, för då åker vi förbi platser där andra kanske vill kliva på, säger Anita Norrby Carlsson.

I programmet talas det mycket om "hela resan-perspektivet". Det handlar om att olika typer av anslutningar också måste fungera.

Till exempel föreslås fler pendlarparkeringar, både för bilar och cyklar – eventuellt med fler låsta cykelgarage liknande det som nu finns i Visby.

Detta kan kombineras med en utökning av den anropsstyrda trafiken; du kan få möjlighet att beställa någon typ av transport från hemmet till själva hållplatsen, för att sedan ta den ordinarie bussen.

– Det vi kallar "närtrafiken", som är anropsstyrd, har funnits i flera år. Men den används väldigt lite än så länge, erkänner Anita Norrby Carlsson.

En annan tanke är att fler av de icke bofasta också ska välja kollektivtrafiken. "Fler av Gotlands turistmål" ska nås med buss, står det i programmet.

Flera av dessa målsättningar får dock anses vara långsiktiga – programmet sträcker sig fram till 2030.

– Ja, vi ska fortfarande ha en budget för allt det här också, poängterar Anita Norrby Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!