För få bussar för nya kryssningskajen

Kryssningskajen kommer att öka efterfrågan på bussar. Göran Hult, ägare till Suderbuss, tror att bussbolagen står inför stora utmaningar.

Göran Hult säger att det finns för få bussar på ön för att klara kryssningstrafiken.

Göran Hult säger att det finns för få bussar på ön för att klara kryssningstrafiken.

Foto: Cecilia Thomsson

BUSSTRAFIK (GT)2016-07-18 15:00

Nya kryssningskajen i Visby ska vara klar i april 2018 och för att kryssningspassagerarna ska hinna se så mycket som möjligt av ön behövs busstransport. Göran Hult är ägare till Suderbuss, delägare och vd i Gotlandsbuss samt ordförande i Gotlands busstrafikförbund som representerar alla bussföretag på ön. Med andra ord är han väl bekant med branschen.

– Jag tycker att det är jättebra att det byggs en kryssningskaj men det känns som att regionen mer har planerat hur vi får fartygen i hamn snarare än hur passagerare ska hanteras på land, säger Göran Hult.

Regionen räknar med att 3 000 till 4 000 passagerare kommer att gå i land åt gången. I dag åker ungefär en tredjedel av kryssningsresenärerna på guidade bussturer. Om det gäller även sedan, räknar Göran Hult med att det kommer att behövas minst 20 till 25 bussar. Något som i dagsläget är svårt att ordna.

– Jag önskar att vi blivit inkluderade i planerna och rådfrågade om eventuella lösningar. Bussföretagen sitter på mycket kunskap om trafik och logistik, säger han.

När skolorna är stängda sommartid tror inte Göran Hult att det blir några problem att få loss bussar till att köra kryssningspassagerare. Värre blir det under månaderna när bussarna används till skolskjuts.

– Under skoltid finns det kanske max 5 till 10 bussar att tillgå, men när skolan är stängd kan vi nog få ihop ett 20-tal. Ett annat problem är att det generellt är brist på bussförare på Gotland, säger han.

Han hoppas att bussföretagen kan få vara med i planeringen och påverka när rederierna lägger till i hamnen och behöver bussar.

– Om vi kan styra trafiken så att det inte krockar med att vi hämtar eller lämnar skolungdomar skulle det vara lättare att lösa.

I nuläget ser inte Göran Hult att hans företag Suderbuss kommer att kunna köpa fler bussar endast för det här syftet. Han har fått samma besked från de andra gotländska bussföretagen han varit i kontakt med.

– Det är helt enkelt inte lönsamt, rederierna pressar priserna och lägger själva på omkring 150 till 200 procent på priset till kryssningskunden och det blir ytterst små marginaler kvar för oss bussföretag.

Trots bristen på vissa lösningar ser ändå Göran Hult fördelarna med kryssningskajen.

– Visst skapar det möjligheter för oss bussföretag. Vi vill ju få fler körningar och fylla alla luckor. Nu gäller det att vi går ihop och tänker tillsammans hur vi kan göra det här så bra som möjligt för Gotland.

Nya kryssningskajen

Vid den nya kajen kommer det att finnas plats för två fartyg på 340 meter vardera. Det innebär att det blir högst 6 000 passagerare åt gången, men man räknar med cirka 3 000 till 4 000 passagerare.

Antalet kryssningsgäster beräknas att inom några år öka från dagens 60 000 årliga kryssningsresenärer till 150 000.

Totalt sträcker sig den nya kajen, inklusive landfäste, 530 meter ut i havet.

Kostnaden för kajen inklusive landområde och kryssningscenter är budgeterat till 250 miljoner kronor.

Regionen bygger kajen och hyr sedan ut den till Copenhagen Malmö Port, CMP, i 20 år.

Kryssningskajen i Visby kommer att stå klar i april år 2018.

Källor: Sveriges bussföretag, Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om