"Vårt utbud motsvarar en stad på 300 000 invånare"

Många av oss saknar kanske en specifik butik eller restaurang på Gotland, men Magnus Olsson menar att gotlänningarna ska känna sig stolta över öns utbud. "Inte många städer som kan matcha det", säger han.

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Foto: Malin Stenström

Butiker, restauranger och kaféer2017-01-26 07:25

Det pågår ständigt diskussioner på Gotland om vilka butiker, restauranger och andra verksamheter som saknas på ön. Diskussionen blossade upp igen när Gina Tricot för någon vecka sedan meddelade att det inte längre är aktuellt att etablera sig på Gotland, vilket gjorde många gotlänningar besvikna.

Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson har följt debatten, och förstår besvikelsen, men menar samtidigt att utbudet på ön är betydligt större än man kan räkna med på en ö med 58 000 invånare.

– Jag vill absolut inte säga att gotlänningar är gnälliga, men ofta är det ju så att det som saknas är det man vill ha, men med tanke på öns storlek så är utbudet av butiker, restauranger, kaféer och kulturutbud helt otroligt egentligen. Det gäller både i Visby och i bruksorterna, säger han och fortsätter:

– Jag läste häromdagen om nyetableringarna i Roma. Det är verkligen superroligt och det är precis på samma sätt i Fårösund, Slite, Hemse och Burgsvik.

Magnus Olsson menar att det i dag befintliga utbudet på ön motsvarar en betydligt större stad på fastlandet.

– Jag skulle säga att vårt utbud motsvarar en stad med drygt 300 000 invånare, och att så mycket dessutom har öppet året runt är helt fantastiskt. Rent krasst är det förmodligen mer lönsamt för många att ha stängt januari-februari, men många väljer ändå att ha öppet för gotlänningarnas skull.

Du menar att vi borde vara mer stolta över det vi har?

– Ja, det tycker jag. Vi får inte glömma bort att vi är små, men ändå har ett utbud anpassat för betydligt större städer. Att det exempelvis är ett 70-tal butiker som har söndagsöppet är det inte ens många större städer som kan matcha.

LÄS MER: Klädjätten hoppar av Visbylansering (PLUS)

Anledningen till att Gina Tricot valde att lägga ned planerna på en butik i Visby var att man ansåg att det inte finns några tillgängliga lokaler som håller måttet för deras butik.

Det finns väl väldigt många lediga lokaler i Visby, Magnus?

– Det kan kanske se ut så, men så är det absolut inte. Efterfrågan är betydligt större än tillgången. De lokaler som lyser tomma nu är sommarbutiker. Jag har kontakt med flera företag och kedjor som vill etablera sig här och verka året runt, men som inte kan sätta planerna i verket för att lokalerna hyrs ut till sommarbutiker, säger Magnus Olsson.

– Förhoppningen och önskan är att dessa fastighetsägare tänker om och satsar på företag och butiker som har öppet året runt. Det skulle skapa ännu fler arbetstillfällen, bidra till ökade skatteintäkter till ön och dessutom öka värdet på fastigheten.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!