Förra året ökade konkurserna bland byggföretag i landet med cirka två procent jämfört med 2015 - och ökningen fortsätter. Detta visar Sveriges Byggindustriers rapport ”Ökad konkursrisk för små företag”.
Enligt rapporten är det försämrade rot-avdraget en stor grund till ökningen. Däremot verkar de gotländska företagen klara sig bra från konkurser i jämförelse med övriga landet. Den lokala marknaden stärker de mindre företagarnas förutsättningar och många privatpersoner väljer att anlita mindre firmor.
Hans Åkerlund, föreningschef för Gotlands Byggmästareförening menar att det är svårare för byggföretag som inte är från Gotland att etablera sig på ön.
– Gotland klarar sig i jämförelse med Stockholm betydligt bättre då det är svårare för oseriösa företag att komma till ön, det är mer invecklat att ta sig hit, skaffa boende och ordna med annan logistik.
I och med detta minskar också antalet konkurrenter till de lokala företagen. Några konkurser har noterats men antalet är fortfarande lågt.
– På Gotland får man snabbt veta om det dyker upp konkurrerande företag, gör man något fel eller struntar i lagar och regler så sprids det direkt, säger Hans Åkerlund.
I Stockholm är konkurserna bland byggföretagen höga, antalet oseriösa företag som leder till att konkurrensen blir stor samt det försämrade rot-avdraget, kan enligt Hans Åkerlund vara underlag för detta. De trygga anställningarna kan därmed ersättas med otrygga arbetsförhållanden på den svarta arbetsmarknaden.
– För närvarande går det bra för de gotländska byggföretagen. Det är fortfarande attraktivt att bygga här. Vi rekommenderar alltid lokala företag till folk som kontaktar oss och vill bygga på ön.
Konkurserna har ändå varit många för företagare generellt på Gotland. Enligt statiskt från Upplysningscentralen har konkurserna ökat med 53 procent bara under 2017. Ett trettiotal företag har under 2017 ansökt om konkurs.