Förra sommaren såg prognosen dyster ut för den gotlänning som ville få bygglov för sin fastighet. Underbemanning, sjukskrivningar av tjänstemän samt ett växande intresse för nybyggen låg bakom de långa handläggningstiderna.
– Under våren har vi sett en tendens att vi handlägger fler ärenden än som kommer in, det är positivt, säger Karl-Allan Nordblom, ordförande för Byggnadsnämnden.
Region Gotland fick i slutet av april i år JO-kritik för sen handläggning av två bygglovsärenden. För att förbättra situationen anställde man redan 2016 tio nya handläggare.
– Vi har många som är nya, det tar tid att komma in i jobbet. Vi vill ju helst ha arkitekter och konkurrerar med näringslivet om dem. Vi har också fått in chefer på alla poster, vilket påverkar positivt, säger Karl-Allan Nordblom.
En e-tjänst för bygglov lanserades i mars. Tack vare att den sökande lotsas genom alla moment blir ansökningarna kompletta när de kommer in. Under våren var 20 procent av alla bygglovsansökningar digitala.
– Jag bedömer att e-tjänsten har förkortat handläggningstiderna. Vi är först i landet med denna typ av tjänst. Framför allt är det färre ej kompletta ansökningar som kommer in. Det är annars ett stort bekymmer att hälften av alla ansökningar vi får inte är kompletta, säger Karl-Allan Nordblom.
Antalet inkomna bygglovsärenden under perioden 1 april till 31 juli motsvarar den mängd som inkom under samma period förra året, uppger Madeleine Johansson, biträdande enhetschef på regionens byggenhet.
– Av bygglovsansökningar som kommit in under perioden 1 april till 31 juli har 25 procent gjorts genom e-tjänsten. När det gäller förhandsbesked använde 60 procent av kunderna e-tjänsten för sin ansökan, säger hon.
Den som ansöker digitalt har fått svara på en enkät om tjänsten.
– Nio av tio kunder är väldigt positiva. Vi har också fått många bra synpunkter, det är viktigt för oss när vi utvecklar e-tjänsten, säger Madeleine Johansson.
Hur ser prognosen för bygglovsärenden ut till hösten?
– Ansökningarna ökar inte under sommaren, det är under vår och höst vi får in flest. Kan vi bara behålla våra medarbetare känns det positivt, säger Karl-Allan Nordblom.