Från och med årsskiftet kommer en ny lag börja gälla kring väntan på bygglovsbeslut. Den innebär att bygglovsbeslut som dröjer mer än tio veckor ska ge den sökande rabatt på ansökningsavgiften. För Region Gotland skulle uteblivna avgifter kunna innebära ett inkomsttapp.
I veckan gick Alliansen ut med att de vill ha kraftiga åtgärder för att minska regionens bygglovskö. I ett pressmeddelande skrev de att samhällsbyggnadsförvaltningen vid årsskiftet hade cirka 900 ärenden som väntade på beslut.
– Det handlar om både bygglov, remisser och andra typer av ärenden. Något radikalt måste ske, sa Lars Thomsson, Centerpartiets gruppledare i byggnadsnämnden.
Men statistik från förvaltningen visar att just antalet kompletta bygglovsärenden som ännu väntar på beslut redan har minskat. Mellan januari och maj i år sjönk antalet med cirka en tredjedel – från 602 till 397.
– Det har helt enkelt tagits fler bygglovsbeslut än vad det har kommit in ärenden, säger Karl-Allan Nordblom (MP), ordförande i byggnadsnämnden.
Vid ett extrainsatt möte den 13 augusti förväntas byggnadsnämnden ta beslut om ytterligare åtgärder för att minska antalet väntande bygglovsbeslut. Bland annat handlar det om att handläggarna inte längre ska genomföra så kallade ”förgranskningar”. För att spara tid ska istället ansökan direkt granskas i sin helhet.
– De tre första veckorna är helt avgörande för hur ärendet ska hanteras fortsättningsvis, säger Karl-Allan Nordblom.
Med de kommande åtgärderna tror han att den nya lagen inte kommer att ge regionen problem i form av uteblivna avgifter. Dessutom vänder han sig emot Alliansens sätt att beräkna antalet bygglovsärenden.
– När bygglovsansökningar slås ihop med andra typer av ärenden ser det värre ut än vad det är. Den nuvarande mängden ärenden är normalt för en högkonjunktur.
Lars Thomsson är försiktigt positiv till den faktiska minskningen i antalet väntande bygglov. Men han tycker inte att det går att särskilja bygglovsansökningarna från andra ärenden.
– Det är fortfarande lika många ärenden för handläggarna, oavsett om vi placerar dem i två olika köer.