Gotland femma i överklaganden

Bland stora kommuner som Stockholm, Göteborg och Kungsbacka placerar sig Gotland på listan över flest över-klaganden för bygglov. Skymd havsutsikt är en vanlig orsak.

Foto: Henrik Radhe

Bygglov (GA)2016-02-03 06:00

När byggnadsnämnden i dag sammanträder får politikerna en genomgång av antalet bygglov som överklagats. Det är många på Gotland. Statistiken för 2015 var i går inte färdig, men 2014 placerade sig Gotland på en femte plats. Då överklagades 50 byggen.

En av de vanligaste or-sakerna för grannar att göra en anmälan var någon form av olägenhet.

– Att man får en granne, eller får sin utsikt skymd, säger Gunnar Gustafsson.

Han är arkitekt och sakkunnig på bebyggd miljö, på enhet bygg på regionen, och den som hanterar de flesta överklaganden som kommer in.

Skymd havsutsikt i kust-nära boenden kan bli en het potatis grannar emellan. Ingen äger rätten till sin utsikt, men Gunnar Gustafsson menar att just havsutsikt är mer skyddsvärd.

– Rättspraxis visar att havsutsikt har ett högre värde än annan utsikt. Går det att lösa på annat sätt ska man göra det, säger han om den situation som kan uppkomma när någons bygge riskerar att förstöra en grannes havsutsikt.

Att så många ärenden överklagas på Gotland, menar stadsarkitekt Christian Hegardt, beror på den stora mängden bygglovsansökningar som kommer in och att ön har många fritidshusägare.

– Vi är till innevånarstorlek 38:e största kommun i Sverige, men ser man till antal ansökningar ligger vi på plats 17, säger Christian Hegardt.

Före Gotland på listan över flest överklaganden ligger Stockholm, Göteborg, Kungsbacka och Värmdö. Alla storstadsområden, med mark som till allra största del är planlagd.

– Vi är en landsortskommun med väldigt många ansökningar utanför mark med detaljplan, säger Christian Hegardt.

– Där har vi många överklaganden, säger Gunnar Gustafsson, och konstaterar att de överklagandena tar mest resurser att utreda.

Regionens byggenhet kontrollerar att överklagandena kommit in i rätt tid. Sedan lämnas de till länsstyrelsen för prövning. Mest arbete, och längst tid, tar de ärenden där länsstyrelsen ger den klagande rätt – men där Region Gotland anser sig ha rätt och i sin tur överklagar länsstyrelsens beslut.

Högsta instans är Mark- och miljööverdomstolen. Ett ärende dit kan ta flera år.

– I de flesta fall får bygget fortsätta under tiden. Man bygger då på egen risk, får man nej får man riva, säger Gunnar Gustafsson.

Nyligen fick en fastighetsägare på Tunnbindaregatan nej för att uppföra en balkong.

– Vår bedömning höll och vi fick rätt, säger han om det ärendet.

Förra året hade det totala antalet bygglovsärenden ökat med 262 på ett år. Bygg-enheten låg efter tidsmässigt.

– Jag tror att vi har varit för få, men under 2015 har vi anställt handläggare och börjat få ordning på ett helt annat sätt, säger Christian Hegardt om dagens situation.

Överklaganden

2014 hanterades 1 550 inkomna byggärenden.

50 bygglov och förhandsbesked överklagades då till länsstyrelsen.

2015 hade antalet ärenden ökat till 1 812.

Antalet överklaganden är ännu inte sammanställt.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!