För 18 år sedan blev Majen Espvall och hennes man Sture ägare till en fastighet i Vamlingbo med flera intressanta byggnader. Fastigheten är en del av Simunde gård, där brodern Jan Larsson är bosatt och har sin bas för olika utvecklingsprojekt.
– Vi är uppvuxna i Hemse, men det här är pappas föräldrahem. När jag var barn var det min farbror Sven och hans fru Ingeborg som ägde gården, berättar Majen.
Hon är verksam som professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet i Östersund, men tillbringar en hel del tid i Vamlingbo. Där har hon inrett en tidigare sädestork till stuga. En sågbyggnad som farfar Efraim Larsson uppförde 1948 är visserligen oisolerad, men intakt och perfekt som lokal för en fest under den varma årstiden. Och så som kronan på verket – en vacker gammal kvarn.
Kvarnen är daterad 1787 och är en så kallade holländare.
– Den översta delen på kvarnen med vingarna kunde roteras för att få bästa vind.
Kvarnen var i dåligt skick när Majen tog över, bland annat var taket infallet.
– Den står så synligt här och jag skulle ha svårt att leva med att den fick förfalla, säger hon.
När GT besökte byggarbetsplatsen var Nicklas Lindberg och Mauritz Lundgren från Hoburgs byggtjänst i full färd med murslevarna. Både in – och utvändigt ska det på bruk för att laga håligheter.
– Det är ett spännande jobb, men det är hemskt ojämnt och en hel del att göra, säger Nicklas Lindberg.
– Det här är kul, jag har varit med hela vägen, säger Mauritz Lundgren.
En del bjälkar har måst bytas, men mycket av trävirket har stått sig väl. En tidigare renovering genomfördes också 1890. På en tavla daterad 1971 som Majen Espvall har ses en utbyggnad, som det inte längre finns spår av. Men i den byggnaden fanns en lokomobil, alltså en flyttbar ångmaskin, som under ett skede drev kvarnen. Malandet fortsatte sedan på gården långt in i vår tid, i en valskvarn belägen närmare gårdshuset.
Taket som nu har lyfts på plats är speciellt.
– Min bror Janne kom med en idé för att vi skulle slippa leta martallar med rätt böj, berättar Majen.
Det blev en smidd konstruktion, som sedan brädfodrats och klätts med papp. Stefan Hansson på Siltbergs smide i Hemse berättar att de nyanlända Mustafa Bagheri och Ali Soltani, tillsammans med delägaren i smidesföretaget Bo Lagergren utfört arbetet – som imponerat på många.
Allra högst upp på kvarnen ståtar snart ett annat smidesarbete med personlig prägel: en vindflöjel i form av en pointer, som hundvännen Majen beställt från ett annat smidesföretag i Dalarna.