Antalet antagna studenter Uppsala universitet och framförallt på Campus Gotland har ökat inför vårterminens start på måndag. På Campus Gotland har 5 238 studenter antagits, vilket är en ökning med hela 11,5 procent jämfört med förra våren.
– Det är roligt att vi antar fler. Och det är också väldigt kul att se att det är högt söktryck på vårt sjuksköterskeprogram och att det är bra konkurrens kring de platserna, säger rektorsrådet Olle Jansson.
Allra högst söktryck är det på populära distanskurser i exempelvis ledarskap och juridik och i år har Campus Gotland ökat antalet kurstillfällen, vilket till viss del förklarar att de växer.
Men även sjuksköterskeprogrammet, som ges på plats i Visby, har fått fler sökanden. Inför den kommande terminen ville 350 personer gå utbildningen jämfört med vårterminen 2016 då 288 personer sökte.
– Jag gissar på att utbildningen har fått ett bra rykte på den tiden som vi har gett den, och det finns ett bra samarbete med vården här när det gäller praktikplatser. Den har fått ett rykte om sig att det håller hög kvalité och att den leder till jobb, säger Olle Jansson om det ökade söktrycket.
Att Campus Gotland fortsätter att öka tror Olle Jansson beror på två saker:
– Dels tror jag att Campus Gotland har blivit mer attraktivt i potentiella studenters ögon sedan vi blev en del av Uppsala universitet. Och dels har vi ett gott rykte och därför söker sig människor hit, säger han.
Men Olle Jansson och Uppsala universitet satsar på att Campus Gotland ska öka ytterligare och det finns ett mål om att uppnå 1 500 campusstudenter, i dag är det runt 1 000 stycken. För att nå målet startar det nästa år minst tre helt nya utbildningar; samhällsplanerarprogrammet, ett kandidatprogram i IT och ekonomi och en internationell utbildning i hållbar energiutveckling. Dessutom utökas utbildningsutbudet på avancerad nivå bland annat för sjuksköterskor.
Redan i höst startar det två nya lärarutbildningar, vilket betyder att tre olika utbildningar som täcker förskoleklass upp till årskurs 6 kommer att finnas.
– Det är jätteroligt att vi expanderar på lärarsidan och då bygger vi en större miljö kring det här med pedagogik och lärande och kan förhoppningsvis tillfredsställa de regionala behoven av lärare, säger Olle Jansson.