En ny generation kliver in på Cementa

Från 2015 och tio år framåt förväntas 44 procent av personalen på Cementas fabrik i Slite gå i pension. Nu pågår ett intensivt arbete med nyrekrytering.

Skakigt. Maskinanalytikern Dennis Brunsberg kopplar ihop vibrationsmätaren med cementkvarnen för att kontrollera om det finns några störningar.

Skakigt. Maskinanalytikern Dennis Brunsberg kopplar ihop vibrationsmätaren med cementkvarnen för att kontrollera om det finns några störningar.

Foto: Tobias Wallström

Cementa (GT)2015-11-25 10:15

– I år har vi den största personalomsättningen som jag varit med om, säger Bo Collin som jobbat som personalchef på Cementa i 24 år.

För att kompensera för pensionsavgångarna pågår nu ett aktivt rekryteringsarbete. Under hösten 2015 har 19 personer tillsvidareanställts, 2 personer har anställts på projekt och 13 rekryterats som yrkesintroduktionsanställda.

– Det är 34 personer totalt under 2015 eller egentligen sedan sommaren, säger Bo Collin.

Fabriken generar 430 årsarbetstillfäller, av dessa är 227 personer fast anställda på Cementa. En av dem är Dennis Brunsberg.

– Jag är maskinanalytiker och har koll på att allt fungerar, säger han.

Han gör slitagemätningar och förebyggande underhåll för att i största möjliga mån undvika att det blir kostsamma produktionsstopp i fabriken. Med en vibrationsmätare mäts vibrationsförändringar och på kurvor på en datorskärm ser han hur vibrationerna förändras över tid och kan på så sätt analysera var eventuella problem finns.

– Jag kan se vilken kugg det är fel på i en växellåda, säger han.

Efter att först ha sommarjobbat och gått en yrkesintroduktion på Cementa fick han för några år sedan fast jobb. Han ser stora utvecklingsmöjligheter inom fabriken.

– Jag har fått i princip all min yrkesutbildning på Cementa och jag vill fortsätta att utbilda mig inom vibrationsanalys och sprickindikation, säger han.

Många som kommer till Cementa har en teknisk grundutbildning och får sedan fortsatt utbildning på fabriken eftersom det är svårt att få tag i personal med rätt kompetens.

På fabriken tar det mellan ett halvt år och ett år att lära upp de nyanställda så att de kan gå in i en nybörjarbefattning.

Inne i driftcentralen sitter Lena Olofsson och kör linje åtta, vilket är ugn nummer åtta, Cementas största och nyaste ugn.

– Jag har jobbat här i tio år och varit operatör på åttan sedan 2009. Jag kollar att allt fungerar, om man till exempel får en sticklåga på brännaren kan det göra att teglet inne i ugnen försvinner på en timme, säger hon.

På ett antal datorskärmar som sitter på rad över skrivbordet kan hon se hur det brinner inne i ugnen och hur mycket bränsle som matas in. Kurvor och avancerade diagram visar exakt hur varmt det är.

Driftcentralen är bemannad dygnet runt, året runt och personalen jobbar i skift. Där jobbar även Linn Eskilsson som är laborant och ansvarar för den första kvalitetskontrollen på produktionen.

– Men om det behövs så ställer man sig och skyfflar eller slår med en slägga. Det är ett bra arbete, det händer nya saker varje dag, säger hon.

Reporter

Om Cementa

Cementa AB är Sveriges enda cementtillverkare och ett av landets största byggmaterialföretag. Cementa ingår i den internationella koncernen Heidelbergcement. Varje år produceras 2,3 miljoner ton cement i Slite. 2 miljoner ton förbrukas årligen i Sverige, resten går på export till bland annat Florida i USA och Västafrika. Cementa tillverkar även cement i Skövde och i Degerhamn. Huvudkontoret ligger i Stockholm och Cementas försäljningskontor finns i Göteborg.

Ungefär 95 procent av den cement som tillverkas levereras i bulkbilar resten säljs i säck via byggvarohandeln.

Källa: Cementa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om